Dogovor su, posredstvom specijalnog izaslanika Evropske unije za dijalog Miroslava Lajčaka, postigli glavnih pregovarači Prištine i Beograda, Besnik Bislimi i Petar Petković.

- Sa zadovoljstvom mogu da saopćim da su Kosovo i Srbija upravo usvojile mapu puta za primenu energetskih sporazuma u ​​okviru dijaloga uz podršku EU-a. Ovo je veliki korak napred - napisao je Lajčak na Twitteru.

Sporazumom je predviđeno da Regulatorni ured za energetiku Kosova izda dozvolu za snabdjevanje električnom energijom općina na sjeveru, srbijanskoj kompaniji Društvo Elektrosever D.O.O, koja će raditi u skladu sa kosovskim zakonima.

U slučaju nepoštovanja određenih uslova nakon 100 dana od izdavanja licence, Regulatorni ured može odlučiti da suspenduje ili oduzme licencu Elektroseveru, iako bi prije takve odluke trebalo obaviti konsultacije sa stranama, uz posredovanje EU-a, u roku od 15 dana.

O postizanju sporazuma obavijestio je i potpredsjednik Vlade Kosova zadužen za dijalog Besnik Bislimi.

- Konačno, odobrili smo mapu za implementaciju energetskih sporazuma iz 2013. i 2015. godine. Ovo omogućava fakturisanje električne energije u četiri sjeverne općine Kosova, u skladu sa zakonima i regulatornim sistemom Kosova - objavio je Bislimi na Twitteru.

Građani općina na sjeveru, Severna Mitrovica, Leposavić, Zvečan i Zubin Potok, od završetka rata 1999. godine ne plaćaju račune za utrošenu struju.

Od 1999. do 2017. godine dug za struju za potrošače na sjeveru Kosova plaćali su građani iz općina južno od rijeke Ibar, tako što su njihovi računi bili uvećani za 3,5 posto.

Nakon što je Ustavni sud Kosova 2017. godine doneo odluku da je takav način plaćanja nezakonit, izmirivanje računa za sjever je preuzeo na sebe Kosovski operator sistema prijenosa i tržišta električne energije (KOSTT), odnosno Vlada Kosova, a samo u 2021. godini troškovi su iznosili oko 40 miliona eura.