open-navfaktor-logo
search
Priština
Kosovo dobilo novu Vladu: Premijer Kurti najavljuje tužbu protiv Srbije zbog ratnih zločina
Zastupnici Skupštine Kosova danas su u Prištini izglasali novu Vladu Kosova, na čelu sa premijerom Albinom Kurtijem, liderom Pokreta "Samoopredeljenje", javlja Anadolu Agency (AA).
03.02.2020. u 18:54
get url
text
Kurti premijer Kosova
Kurti premijer Kosova

Nova Vlada Kosova izabrana je sa 66 glasova za i 10 uzdržanih od 120 zastupnika Skupštine Kosova. Zastupnici opozicije su napustili salu prije glasanja. Pored zastupnika "Samoopredeljenja" i Demokratskog saveza Kosova, partija koje su sklopile sporazum o vladajućoj koaliciji, za izbor vlade glasala je i većina zastupnika bošnjačke, turske, romske, aškalijske i egipćanske zajednice.

Deset zastupnikaSrpske liste nije glasalo za Vladu, iako u njoj imaju dva ministra kako je to propisano Ustavom Kosova. Ipak, prethodno  su se složili da njihovi ministri budu u vladi.

- Kosovo je nezavisna država i to je premisa svakog dijaloga i epiloga, svakog sporazuma. Mi zajedno težimo učlanjenju u Evropsku uniju i NATO, unapređenju saradnje, približavanju i integraciji sa Albanijom i očuvanju i negovanju savezništva i partnerstva sa Sjedinjenim Američkim Državama. 

Program Kurtijeve Vlade predviđa kažnjavanje ratnih zločina, formiranje instituta za dokumentaciju ratnih zločina, a bit će pripremljena i tužba protiv Srbije za zločine počinjene na Kosovu.

- Kosovo će imati ozbiljnu spoljnu politiku i ova vlada će biti vlada integracija u Evropsku unijue, poručio je Kurti. Također, je istakao da je spreman da vodi dijalog sa Srbijom.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.