open-navfaktor-logo
search
Sjednica Skupštine
Kosovo dobilo novu Vladu na čelu s Avdullahom Hotijem iz LDK-a
Skupština Kosova je danas na vanrednoj sjednici izabrala novu Vladu Kosova, premijera Avdullaha Hotija iz Demokratskog saveza Kosova, kao drugu vladu nakon parlamentarnih izbora održanih 6. oktobra prošle godine.
03.06.2020. u 14:41
get url
text

Od 86 prisutnih zastupnika za vladu Hotija glasao je 61 zastupnik, protiv je bilo njih 24, uz jednog uzdržanog. Za izbor Vlade bila je potrebna prosta većina glasova ili 61 glas od ukupno 120 zastupnika u Skupštini Kosova.

U vladajućoj koaliciji su pored Demokratskog saveza Kosova i Alijansa za budućnost Kosova (AAK) Ramusha Haradinaja, Socijaldemoktratska inicijativa za Kosovo (Nisma) Fatmira Limaja, Srpska lista i partije ostale manjinske zajednice. U skupštinskoj sali nisu bili pristuni poslanici Pokreta Samoopredjeljenje.

U novoj Vladi nema Samoopredjeljenja, dosadašnjeg premijera Albina Kurtija. Ta partija je stava da bilo koja Vlada bez izbornog pobjednika ne može imati legititet. Sjednicu je vodio zastupnik Kujtim Shala iz LDK-a, zato što je predsjednica Skupštine Vjosa Osmani bojkotovala sjednicu. Osmani je bila kandidat za premijera iz LDK-a na oktobarskim izborima, ali ne podržava izbor nove vlade bez Samoopredjeljenja. 

Nova vlada ima četiri zamjenika premijera i 16 ministarstava, jedno ministarstvo više u odnosu na prethodnu vladu.

Iz Demokratskog saveza Kosova su zamjenik premijera Driton Selmanaj, ministrica finansija Hykmete Bajrami, ministar poljoprivrede Besian Mustafa, ministrica kulture, nauke i sporta Vlora Dumoshi, ministar odbrane Anton Quni, ministar unutrašnjih poslova Agim Veliu, ministar infrastrukture Arban Abrashi i ministar zdravlja Armend Zemaj.

Iz AAK je prvi zamjenik premijera Besnik Tahiri te ministar pravde Selim Selimi, ministrica vanjskih poslova Meliza Haradinaj Stubla, ministar ekonomskog razvoja i životne sredine Blerim Kuqi i ministar obrazovanja Ram Likaj.

Članovi Vlade iz Nisme su zamjenica premijera Albulena Balaj Halimi, ministar tgovine i industrije Vesel Krasniqi i ministar rada i socijalnog staranja Skender Rečica.

Iz Srpske liste su zamjenik premijera i ministar administracije lokalne samouprave Goran Rakić i Dalibor Jevtić, ministar za zajednice i povratak.

U ime ostalih manjina Enis Kervan iz Turske demokratske partije Kosova je novi ministar reginalnog razvoja. 

Novi premijer Hoti je predstavljajući vladin program istakao da će Vlada imati dva momentalna prioriteta, borba protiv pandemije Covid-19 i obnova ekonomije nakon ove pandemije, a uporedo i druge prioritete kao što su jačanje države, suverenosti i integriteta, unapređenje demokratije, borba protiv negativnih pojava posebno organizovanog zločina i korupcije, ekonomski ravoj i preuzimanje ustavnih odgovornosti u vođenju dijaloga sa Srbijom u saradnji sa SAD-om i EU bez promene teritorija i granica.

Hoti je istakao da će ova Vlada raditi na unapređenju evropskih integracija, braniti slobodu građana i slobodu izražavanja bez linčovanja.

- Mi smo narod kome je potrebna Vlada koja mu služi, a ne obrnuto Vlada kojoj je potreban narod za eksperimentisanje - kazao je Hoti.

Poručio je da niko ne smije da ugrozi nezavisno i suvereno Kosovo, te da svi u društvu moraju biti tretirani ravnopravno bez obzira na razlike.

- Mi moramo da unapredimo odnose za zajednicama koje čine ovo društvo. Treba da se brinemo za pripadnike zajednica dok oni ne budu potpuno integrisani u društvo, zapošljavanje, institucije  i svaku drugu oblast života - kazao je Hoti i dodao: 

- Dijalog sa Srbijom je od vitalnog značaja za Kosovo i mora se voditi sa jasno određenim ciljevima.

Poručio je da će sveobuhvatni sporazum zasnivati na obostranom priznanju i tako će se obezbjediti dugoročna stabilnost Kosova i učlanjenje u Ujedinjene nacije te uz garanciju integracija u NATO i EU.

Hoti je kazao da je za dijalog potreban opći konsenzus na Kosovu te da je uloga opozicije neizbježna.

- U dijalogu trebamo biti svi zajedno, jer je uspješni završetak u interesu cijele politčke scene i kosovskih građana - kazao je on.

Potencirao je da SAD i EU moraju biti uključeni u postizanje sporazuma sa Srbijom te da se moraju očuvati i ojačati historijski odnosi sa SAD-om, koji su oštećeni antiameričkom politikom, aludirajući na način na koji se prema SAD-u odnosi Albin Kurti. Istakao je i da nova Vlada garantuje da neće napadati one koji kritikuju Vladu.

Sve partije koje su dio nove vladajuće koalicije su podržali izbor nove Vlade, a među njima i Srpska lista. Igor Simić, šef poslaničke grupe Srpska lista izjavio je da će srpski zastupnici na osnovu koalicionog sporazuma podržati izbor nove Vlade.

Zastupnik i lider opozicione Demokratske partije Kosova Kadri Veseli izjavio je da je nova Vlada premijera Hotija loša kopija Kurtijeve Vlade. 

Šef zastupničke grupe Samoopredjeljenje Rexhep Selimi je izjavio da će nova Vlada biti nelegalna i nelegitimna, zato što je za njegovu partiju dekret predsjednika Thacija kojim je imenovan Hoti za premijera, neustavan. On je optužio ustavni sud da je donio neustavnu odluku.

Za vrijeme sjednice ispred zgrade Skupštine protestovala je grupa građana, koja je uzvikivala ime Albina Kurtija i koja se protivi izboru nove Vlade.

Ustavni sud Kosova je 28. maja kasno uvečer saopćio da je jednoglasno odlučio da je dekret predsjednika Kosova o imenovanju Hotija iz drugoplasirane partije Demokratskog saveza Kosova za mandatara nove Vlade u skladu sa Ustavom Kosova. Thaci je tu odluku pozdravio i pozvao sve institucije i političke partije da je realizuju.

Međutim, kosovski premijer na dužnosti i lider Pokreta Samoopredjeljenje Albin Kurti ocijenio je odluku Ustavnog suda Kosova nepravednom i neprihvatljivom. Kurti zahtjeva zakazivanje novih izbora. Ustavni sud je ustavnost Thacijeve odluke razmatrao na zahtjev Pokreta Samoopredjeljenje Albina Kurtija, čija je Vlada srušena 25. marta u Skupštini Kosova na zahtjev kolicionog partnera Demkratskog saveza Kosova zbog neslaganja unutar koalicije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.