open-navfaktor-logo
search
Ništa od senzacije
Košarkašice BiH poražene od Francuske u četvrtfinalu EP-a, domaćin opravdao ulogu favorita
Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine nije uspjela prirediti još jednu senzaciju na Eurobasketu, Zmajice su u četvrtfinalu kontinentalnog šampionata poražene od favorizovane Francuske sa 80:67.
23.06.2021. u 19:41
get url
text

U uvodnim minutama prve četvrtine, iako bez povrijeđene Marice Gajić u sastavu, naša selekcija je jako dobro parirala favorizovanom protivniku, što je potvrdio i time-out koji je u petoj minuti prvog perioda pozvala francuska selektorka kod rezultata 11:8 za Zmajice.

Favorizovana Francuska do prve prenosti došla je sa zvukom sirene. Dobar ofanzivni skok i poeni Gabby Williams, nakon promašene trice Alix Duchet, donijeli su im je prednost 18:16, što je i bio rezultat prve dionice meča.

U drugoj četvrtini raspoloženoj selekciji Francuske dobro je parirala Jonquel Jones, no ni ona nije mogla sama, nedostajao je učinak ostali reprezentativki BiH. U prilog tome govori i podatak da u prvom poluvremenu, koje je okončano vodstvom Francuske 39:31, 19 poena postigla Jones, šest Tavić, pet Babić i jedan Deura.

{$galerijaFotografija}

Francuskinje su početkom treće četvrtine ubacile u brzinu više, a u jednom trenutku su imale i 16 poena prednosti. Ipak, kako se kraj ove dionice bližio kraju naše košarkašice su uspjele u jednoj seriji smanjiti na 51:46, što je francusku selektorsku natjeralo na time-out.

Minuta odmora je urodila plodom pa su Francuskinje brzo vratile dvocifrenu prednost - 58:46. Zahvaljujući dobroj igri i trici Johannes sa zvukom sirene domaća selekcija u posdljednjih deset minuta ušla je sa 16 poena prednosti (63:47).

U posljednjoj četvrtini Francuskinje, prvi favorit turnira i prema FIBA-i, su rutinski utakmicu privele kraja. I u zadnjoj dionici vidjelo se koliko široku rotaciju ima Francuska. Domaćin je na kraju došao do uvjerljive pobjede rezultatom 80:67.

Jonquel Jones je bila uvjerljivo prvo ime susreta sa 29 poena i 24 skoka, ali i jedina igračica s dvocifrenim poenterskim učinkom.

S druge strane u reprezentaciji Francuske najefikasnije su bile Gruda i Johannes sa po 15 poena, dok je Miyem ubacila 14.

Svoj naredni meč, koji je izuzetno važan zbog plasmana na Svjetsko prevenstvo, reprezentacija Bosne i Hercegovine igra u subotu u Valenciji, a protivnik će joj biti selekcija Švedske.

Švedska je danas sa 58:46 poražena od Bjelorusije, koja će u polufinalu EP-a biti naredni protivnik Francuskinja.

BiH - Francuska, 23. 6. 2021.
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.