open-navfaktor-logo
search
Ispisale historiju
Košarkašice BiH bolje od Hrvatske, protiv Francuske za polufinale Eurobasketa
Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine pobijedila je Hrvatsku sa 80:69 i tako ostvarila historijski rezultat, plasman u četvrtfinale Eurobasketa gdje je čeka selekcija Francuske.
21.06.2021. u 19:45
get url
text

Sredinom prve četvrtine Hrvatska je napravila seriju 9:0 i povela sa 11:5, a do ove prednosti Hrvatice su stigle zahvaljujući šutevima za tri poena.

Hrvatska je prednost držala zahvaljujući dobrom vanjskom šutu, no u finišu prvih deset minuta sa četiri vezana poena naša selekcija je uspjela smanjiti na 16:17.

Na samom kraja prve dionice naša reprezentacija je uspjela doći do minimalne prednosti, pa je prva četvrtina okončana rezultatom 19:18 u korist izabranica Gorana Loje.

U drugu četvrtinu Zmajice nisu ušle na najbolji mogući način. Dosta su griješile, a kako smo igrali do tada možda najbolje govori i podatak da je Jonquel Jones pogodila samo jedan šut od šest pokušaja.

Naše košarkašice su većim dijelom drugog perioda bile u kontra ritmu, a šest minuta prije odlaska na poluvrijeme Hrvatska je vodila sa 27:21.

Mini-serijom (5:0), na neke nepune četiri minute prije kraja prvog poluvremena, naša selekcija je istopila prednost Hrvatske na samo tri poena zaostataka. Uprkos prilično slabom izdanju našeg nacionalnog tima u drugoj četvrtini košarkašice Hrvatske su na poluvrijeme otišle sa tri poena prednosti (33:36).

Ni početkom drugog poluvremena Lojine izabranice nisu briljirale, a Hrvatska bila u konstantom vodstvu.

{$galerijaFotografija}

Do kraja trećeg perioda naše košarkašice ipak su uspjele doći do prednosti. U odlučujuću dionicu borbe za četvrtfinale ušle su sa vodstvom 52:50.

S dva promašena šuta za tri poena Hrvatice su počele posljednju četvrtinu, a Anđela Delić je sigurno izvedenim "penalima" Zmajicama donijela "plus četiri". U nekoliko navrata tokom odlučujućeg perioda igre BiH je imala četiri poena prednosti.

S dvije trice (Jones i Babić) naša selekcija je povela sa 66:58 tri i po minute prije kraja utakmice, da bi važan šut za ti poena pogodila je Melisa Brčaninović za 69:61.

Nakon Melisine trice uslijedile su još dvije, a pogađale su Džombeta i Babić, dok je Dojkić bila precizna za Hrvatsku.

Do kraja su Hrvatice, svjesne da će teško stići prednost naše reprezentacije, pokušavale brzo završavati napade, no ta taktika nije bila plodonosna za njih.

Iskontrolisale su naše igračice dobo sami finiš susreta i na kraju zasluženo slavile sa 80:69 za historijski plasman u četvrtfinale gdje nas očekuje favorizovana Francuska.

Do historijskog plasmana među osam najboljih selekcija Evrope BiH je predvodila Jonquel Jones, koja je utakmicu završila kao prvi strijelac, uprkos lošem izdanju u dobrom dijelu prvog poluvremena. Ubacila je 24 poena i uhvatila 17 lopti, uz pet asistencija i tri blokade. Nikolina Babić je postigla 16, a Miljana Džombeta 14 poena. Ivana Dojkić sa 22 poena bila je prvo ime hrvatske selekcije.

Na Eurobasketu je sutra dan pauze, a šampionat se nastavlja 23. juna kada su na programu četvrtfinalne utakmice. Naša selekcija četvrtfinalni meč igra u Strasbourgu.

Inače, Francuska je uz Srbiju jedina selekcija koja je grupnu fazu okončala s maksimalne tri pobjede i jedan je od glavnih favorita za titulu prvaka Evrope.

U drugom susretu koji je počeo u isto vrijeme Švedska je porazila Italiju rezultatom 64:46.

BiH - Hrvatska 21. 6. 2021.
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.