open-navfaktor-logo
search
Pobijedili Francusku
Košarkaši SAD-a četvrti put uzastopno uzeli olimpijsko zlato
Četvrti put uzastopno je američki Dream Team osvojio olimpijsko zlato, te su se Francuzima osvetili za poraz na startu košarkaškog turnira, pobijedivši ih 87:82 u finalu.
07.08.2021. u 08:20
get url
text

Francuzi su na otvaranju meča poveli 12:6, ali je SAD do prve dvominutne pauze preokrenuo rezultat i vodio je 22:18. Američki košarkaši razigrali su se u drugoj dionici i odlaze na plus 13, no Francuzi do poluvremena uspijevaju stići na minus pet.

U trećoj dionici košarkaši Gregga Popovicha dolaze do maksimalnih plus 14, da bi Francuzi u zadnjoj dionici uspjeli stići na minus tri, ali do preokreta nisu mogli.

Do četvrtog uzastopnog olimpijskog zlata reprezentaciju SAD-a vodio je Kevin Durant koji je postigao 29 poena i imao šest skokova. Osim Duranta još su samo trojica igrača iz redova pobjednika ubacili više od 10 poena. Jrue Holiday i Damian Lillard ubacili su po 11, a Jayson Tatum dodao je 19.

Prvo ime u redovima Francuza bio je Rudy Gobert koji je utakmicu završio sa 16 poena i osam uhvaćenih lopti.

SAD s olimpijskih igara sad ima 16 zlatnih, jednu srebrnu i dvije bronzane medalje. Francuska je treći put osvojila olimpijsku medalju i to treći put srebrenu.

U meču za treće mjesto odnosno bronzanu medalju sastat će se Slovenija i Australija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.