open-navfaktor-logo
search
Ministrova poruka
Košarac: Učiniti sve da se spriječi gradnja odlagališta na Trgovskoj gori
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac ponovo je apelovao na nadležne institucije na svim nivoima vlasti u BiH da pruže maksimalnu podršku i doprinos u rješavanju problematike izgradnje odlagališta za radioaktivni otpad i istrošeno nuklearno gorivo na Trgovskoj gori.
03.07.2021. u 11:47
get url
text

- Zahtijevam prvenstveno od Ministarstva vanjskih poslova BiH da konačno zauzme proaktivan pristup ovom problemu, jer od politike pasivnog posmatrača korist nemaju ni domaći eksperti, niti pravnici, a ponajmanje naši građani iz opština u slivu Une - poručio je.

On je pozdravio održavanje prvog sastanka članova Ekspertnog tima iz BiH sa predstavnicima Fonda za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Nuklearne elektrane "Krško" protekle sedmice u Zagrebu, a koji je rezultat dogovora sa ministrom privrede i održivog razvoja Hrvatske Tomislavom Ćorićem.

- Nakon sastanka sa našim stručnjacima, Fond iz Hrvatske objavio je da Ministarstvo inostranih poslova BiH treba da uputi zvanični zahtjev za prisustvo eksperata iz BiH i učestvovanje prilikom izvođenja ključnih istraživanja na Trgovskoj gori. To je posljednja u nizu potvrda o ispravnosti našeg stava da insistiramo na ozbiljnosti i punom angažmanu ovog ministarstva u rješavanju problema - naglasio je.

Najavio je da će naredne sedmice organizovati sjednicu Koordinacionog tijela za Trgovsku goru kako bi se zatražila informacija od Ekspertnog tima u vezi sa sastankom u Zagrebu.

- Koordinacionom tijelu ću predložiti da ponovo zatražimo od Ministarstva inostranih poslova BiH da postupi po zahtjevu i zvanično od Hrvatske zatraži prisustvo i učestvovanje naših eksperata u istraživanjima na Trgovskoj gori - istakao je.

Ministar je podsjetio na zaključke Predsjedništva BiH, usvojene na prijedlog predsjedavajućeg i srpskog člana Milorada Dodika, o obaveznom postupanju svih nadležnih institucija u BiH u vezi sa predmetnom problematikom.

- Nedopustivo je ignorisanje zaključaka kako Predsjedništva BiH, tako i Savjeta ministara o Trgovskoj gori. Jednako tako, frustrirajući je i indolentni odnos spram problema koji prijeti zdravlju naših građana i ugrožava životnu sredinu. Hrvatska je ozbiljna u namjeri da izgradi sporno odlagalište u našem dvorištu, ali to ne umanjuje obavezu da se u punom kapacitetu borimo i činimo sve što je u našoj mogućnosti da spriječimo takve težnje susjedne zemlje - zaključio je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.