Odlukom je propisano da carinska stopa na uvoz novoproizvedenih automobila, koji nemaju preferencijalni status robe iz zemalja sa kojima BiH ima zaključene sporazume o slobodnoj trgovini, bude smanjena sa 15 odsto na pet odsto za hibridna vozila te sa pet odsto na nula odsto na automobile na električni pogon. pogon.

Košarac je istaknuo da je ovim obezbijeđen kontinuitet primjene niže carinske stope prilikom uvoza novih električnih i hibridnih vozila u 2023. godini.

- Na ovaj način nastavljamo primjenu ranije donesene odluke. Kontinuirano smo pratili efekte primjene niže carinske stope prilikom uvoza ove vrste vozila. Odluka se pokazala opravdanom jer službeni podaci govore da je povećan uvoz i interes građana za kupovinu električnih i hibridnih vozila - kazao je Košarac.

Odluka je usvojena na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, a osnovni cilj je stimulacija kupovine električnih i hibridnih vozila.

- Masovnija upotreba ekološki prihvatljivih vozila značajno će utjecati na smanjenje zagađenja zraka i zaštitu životne sredine, ali i sigurnost saobraćaja - naglasio je Košarac.

Napomenuo je da odluka o nižim carinskim stopama na uvoz električnih i hibridnih vozila ima podršku poslovnih zajednica u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, kao i entitetskih privrednih komora i Vanjskotrgovinske komore BiH te da je kreirana u skladu s obavezama prema evropskim direktivama iz oblasti energetike i zaštite. od zagađenja, ali i svjetskim trendovima u oblasti automobilske industrije.