Nismo dobili odgovor na mail, pa smo informaciju potražili u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u čijoj nadležnosti je problem s Trgovskom gorom. Zanimalo nas je da li je ministar Staša Košarac upoznao Dodika prije njegovog puta u Hrvatsku o trenutnoj situaciji s Trgovskom gorom. 

- Kabinet člana Predsjedništva BiH konsultovao me je, uoči njegovog odlaska u Zagreb, o aktivnostima koje preduzimaju institucije na nivou BiH u saradnji i koordinaciji sa nadležnim institucijama RS-a i FBiH u vezi sa problematikom odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokalitetu Trgovska gora - kaže se u odgovoru Košarca.

No, decidan odgovor na naše pitanje da li je Trgovska gora bila tema razgovora u Zagrebu nismo dobili. 

- Sa Dodikom sam u više navrata razgovarao o predmetnoj problematici i uvijek dobio njegovu apsolutnu podršku za rješavanje ovog pitanja u interesu svih građana u BiH, o čemu je bezbroj puta govorio u javnosti, uz očuvanje dobrih bilateralnih odnosa sa Hrvatskom. To potvrđuje i njegov sastanak u Zagrebu sa predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem i premijerom Andrejem Plenkovićem - dodaje Košarac.