open-navfaktor-logo
search
Mektićeva reakcija
Košarac je demagog, a Dodik mali miš i švercer
Zvaničnici iz RS-a u državnim institucijama su izloženi strašnim pritiscima koje nameće vladajuća struktura u RS-u, kazao je Dragan Mektić u obraćanju novinarima
04.09.2018. u 13:07
get url
text

Povodom odluke Zastupničkog doma PSBiH da se sa dnevnog reda današnje sjednice skine zahtjev za njegovu smjenu, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić je kazao kako su svi zvaničnici iz RS-a u državim institucijama, koji nisu dio vladajućih struktura u RS-u, izloženi strahovitim pritiscima.

- Milorad Dodik je zaveo torturu i strahovladu u RS-u. Međutim, mene lično nikakvi pritisci neće uplašiti i natjerati da se promjenim i da prestanem istrajavati na borbi protiv korupcije i kriminala u ovoj državi - kazao je Mektić.

Komentarišući ovu odluku Zastupničkog doma, Staša Košarac, zastupnik SNSD-a i jedan od pokretača inicijative za Mektićevu smjenu je kazao kako su Mektića na funkciji sačuvale snage koje sebe nazivaju probosanskim, aludirajući na to da je odluka o skidanju ove tačke dnevnog reda usvojena zahvaljujući glasovima zastupnika bošnjačke nacionalnosti.

- Šta Košarac želi time reći? Jesu li to Bošnjaci i Hrvati građani drugog reda u ovoj državi? U ovom parlamentu sjede zastupnici različitih nacionalnosti. Po Košarcu su svi građani drugog reda koji ne slijede politiku stranke koju on zastupa. Ovakva izjava je šovinistička i nacionalistička - kazao je ministar Mektić.

Odgovarajući na pitanje o navodnom prisluškivanju predsjednika RS-a Milorada Dodika, kazao je kako je to pitanje pogrešno adresirano.

- Kakve ja veze imam s tim? Ne nadzirem ja rad Obavještajno sigurnosne agencije BiH. To radi Parlament, odnosno parlamentarna komisija - kazao je Mektić, a na opasku novinara RTRS-a kako ta komisija ne funkcioniše, rekao je da to pitanje treba postaviti Košarcu.

- Zašto ne pitate Stašu Košarca, tog demagoga i filozofa, zašto ne rješava to pitanje? To je ono čime bi se on trebao baviti. To što kaže da pripada manjini u Parlamentu, mogu reći da je on manjina svakako, u ovoj zemlji i u srpskom narodu - dodao je Mektić.

Na pitanje u vezi sa "slučajem Prilepin" kazao je kako Dodik ne može odlučivati ko može ući u zemlju, a ko ne.

- Postoji Zakon o ulasku i boravku stranaca u BiH i zakon određuje ko može ući u zemlju, a ko ne. Dodik je "mali miš", koji je hrabar samo kada treba govoriti, da ne kažem brbljati. Trebao je dokazati svoju hrabrost kada je to trebalo, a ne da se tada bavi švercom cigara, nafte i drugog - istakao je Mektić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.