open-navfaktor-logo
search
Kontrola salmonela
Košarac: Federacija BiH usporava proces izvoza konzumnih jaja u EU
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac pozvao je nadležne institucije u entitetu Federacija BiH da intenziviraju aktivnosti i dostave neophodne podatke kako bi BiH bio odobren program kontrole salmonele, što je uvjet za odobravanje izvoza konzumnih jaja u Evropsku uniju (EU).
24.02.2021. u 12:11
get url
text

- Ovaj program podrazumijeva smanjenje broja zaraženih životinja na godišnjem nivou i računa se na nivou BiH, no zbog činjenice da uzorkovanje nije provedeno na svim farmama u Federaciji BiH, trenutno to nije moguće provesti - saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Košarac je pozdravio aktivnosti koje je entitet Republika Srpska realizovalo na ovom planu, ali i "izrazio zabrinutost zbog činjenice da Federacija BiH koči proces izvoza konzumnih jaja u EU".

- Nedopustiva je tromost nadležnih institucija Federacije BiH u ovom slučaju. Njihova obaveza je da završe svoj dio posla, ali to nisu uradili. Takvo ponašanje usporava naša nastojanja i potrebu da domaćim privrednicima omogućimo izlazak na tržište EU-a i zaštitimo domaću proizvodnju - poručio je Košarac.

Naglasio je da su u međuvremenu ispunjeni ostali uvjeti EU-a u vezi sa mogućnošću izvoza konzumnih jaja iz BiH.

- Očekujem i apelujem na nadležne institucije Federacije BiH da u promptnom roku dostave kompletan izvještaj o službenim kontrolama i uzorkovanjima na svim farmama. To je ključni korak u otvaranju evropskog tržišta za naše proizvođače i dodatni podsticaj za razvoj domaćih poljoprivrednih kapaciteta - naveo je Košarac.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.