- Ovaj program podrazumijeva smanjenje broja zaraženih životinja na godišnjem nivou i računa se na nivou BiH, no zbog činjenice da uzorkovanje nije provedeno na svim farmama u Federaciji BiH, trenutno to nije moguće provesti - saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Košarac je pozdravio aktivnosti koje je entitet Republika Srpska realizovalo na ovom planu, ali i "izrazio zabrinutost zbog činjenice da Federacija BiH koči proces izvoza konzumnih jaja u EU".

- Nedopustiva je tromost nadležnih institucija Federacije BiH u ovom slučaju. Njihova obaveza je da završe svoj dio posla, ali to nisu uradili. Takvo ponašanje usporava naša nastojanja i potrebu da domaćim privrednicima omogućimo izlazak na tržište EU-a i zaštitimo domaću proizvodnju - poručio je Košarac.

Naglasio je da su u međuvremenu ispunjeni ostali uvjeti EU-a u vezi sa mogućnošću izvoza konzumnih jaja iz BiH.

- Očekujem i apelujem na nadležne institucije Federacije BiH da u promptnom roku dostave kompletan izvještaj o službenim kontrolama i uzorkovanjima na svim farmama. To je ključni korak u otvaranju evropskog tržišta za naše proizvođače i dodatni podsticaj za razvoj domaćih poljoprivrednih kapaciteta - naveo je Košarac.