open-navfaktor-logo
search
Detalji nakon testiranja
Koronavirus u Tuzlanskom kantonu: Među 37 pozitivnih i 15 zdravstvenih radnika
U zavodu za mikrobiologiju Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla u posljednjih 24 sata urađeno je 116 testova na virus COVID-19, a pozitvno je njih sedam.
31.03.2020. u 14:25
get url
text

U Tuzlanskom kantonu i dalje imamo dva klastera, od kojih je najveći onaj iz Medicinskog instituta Bayer (MIB), bivšeg Centra za srce, dok se drugi vezuje za ženu iz Srednje Špionice, koja je nastanjena na području Brčkog i čiji su kontakti zarazu proširili na područje ove mjesne zajednice u Srebreniku.

- U Tuzlanskom kantonu trenutno su 3.694 osobe u izolaciji. Imamo 422 testirana uzoraka, od kojih je 116 testirano u toku noći. Među posljednje testiranim imamo novih sedam pozitivnih, što znači da je u TK ukupno zabilježeno 37 pozitivnih nalaza na virus COVID-19. U izolatoriju Infektivne klinike UKC-a Tuzla je 13 hospitaliziranih, u Centru za srce ih je sedam, dok se u Brčkom nalazi nulti pacijent iz Špionice. Preostalih 16 pacijenata je u kućnoj izolaciji jer kod njih je asimtomatska ili blaža klinička slika - rekla je danas ministrica zdravstva TK Dajana Čolić.

Odlučili smo iznijeniti svoje planove smještanja pacijenata, dodala je Čolić, a sutra ćemo imati sve izdefinirano po tom pitanju.

- Do sada smo testirali oko 80 zdravstvenih radnika, koji su uposlenici MIB-a ili su povezani s njima. Do sada imamo 15 pozitivnih nalaza među testiranima. Kada je u pitanju potencijalni ulazak virusa na UKC, trenutno se rade analize u vezi s Klinikom za kožne bolesti UKC-a, a već je urađena na Kilnici za pedijatriju u toj medicinskoj ustanovi. Trenutno nemamo manjak kadra, s obzirom na to da je Krizni štab dao naredbu da se trećina zaposlenika skloni iz procesa rada - navodi ministrica Čolić.

Ona je dodala da je oko 120 uposlenika UKC-a Tuzla u izolaciji, a od pozitivnih zdravstvenih radnika na COVID-19 koji su hospitalizirani, jedan ima težu klničku sliku, a ostali su stabilni i u nekim slučajevima imamo poboljšanje.

Među 37 pozitivnih na COVID-19 u TK je i jedan smrtni slučaj, a riječ je o 73-godišnjoj ženi iz Brčkog, koja je nakon operacije na MIB-u, razvila upalu pluća od koje je jučer preminula.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.