Novi slučajevi registrirani su u Zeničko-dobojskom i Kantonu Sarajevo, saopćeno je u četvrtak iz Federalnog ministarstva zdravstva.

Na području Federacije BiH do sada je ukupno testiran 36.071 uzorak, a COVID-19 potvrđen je kod 1.060 osoba. Zaključno s današnjim danom oporavila su se 932 pacijenata, od čega se pet pacijenata oporavilo u protekla 24 sata. Trenutno je aktivnih 89 slučajeva oboljelih od COVID-19 u FBiH. Do sada je zabilježeno ukupno 39 smrtnih slučajeva.

- U toku je treća faza popuštanja mjera u cilju normalizacije života, ali kao i ranije, napominjemo da se radi o "novoj normalnosti" u kojoj ćemo dok traje stalna opasnost od virusa živjeti pridržavajući se mjera lične zaštite kako bismo spriječili njegovo širenje. To su: fizička distanca, učestalo pranje i dezinfekcija ruku, nošenje maski, dezinfekcija površina i predmeta koji se često koriste. Izbjegavati gužve i veća okupljanja, a s obzirom na novo ublažavanje mjera kojima je većina djelatnosti dozvoljena, posebno je važno da se poslodavci pridržavaju preventivnih mjera na radnim mjestima, sve kako bismo smanjili rizik od ponovnog porasta broja slučajeva - poručuju iz Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, napominjući da je FZZJZ izdao preporuke za obavljanje djelatnosti u kontekstu COVID-19, a u skladu sa naredbama Federalnog štaba civilne zaštite.