I u FBiH i u RS-u u zatvorenom prostoru dozvoljen je boravak maksimalno 30 osoba, a 70 osoba na otvorenom. Prema nezvaničnim informacijama, u manjem bh. entitetu od narednog ponedjeljka, 7. juna, trebalo bi doći do promjene, tako da će u zatvorenom prostoru biti dozvoljeno maksimalno 70 osoba, a na otvorenom 120.

Ove mjere ne važe u Zapadnohercegovačkom kantonu.

- U Zapadnohercegovačkom kantonu u zatvorenom prostoru je dozvoljeno do 100 osoba, dok na otvorenom nema nikakvih ograničenja - rekao je za Faktor Stipan Zovko, portparol Kriznog štaba Civilne zaštite Zapadnohercegovačkog kantona.

U Federaciji BiH dozvoljeni su nastupi bendovima i DJ-evima, dok su u Republici Srpskoj svirke uživo dozvoljene samo na terasama i u baštama ugostiteljskih objekata.

FOTO: MONDO

Različita pravila važe i za sportske događaje. Tako je na šampionskom slavlju fudbalera Borca na stadionu u Banjoj Luci bilo nekoliko hiljada navijača koji nisu poštovali nikakve mjere koje su u tom trenutku na snazi.

Premijerligašku utakmicu Širokog Brijega i Mladosti Doboj-Kakanj na Pecari, koja je odigrana 23. maja, pratilo je 1.000 ljudi.

VEZANI TEKST - Krizni štab FBiH predlaže da se navijači vrate na tribine i ublažavanje drugih mjera

Nakon što je Odbor za natjecanje Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine dao saglasnost za odigravanje utakmica m:tel Premijer lige BiH pred gledaocima na stadionima klubova iz područja čiji krizni štabovi dozvoljavaju publiku na sportskim događajima, NK Široki Brijeg je žurno reagirao i dobio dozvolu za prisustvo gledalaca na stadionu Pecara u susretu 32. kola m:tel Premijer lige BiH protiv FK Mladost Doboj - Kakanj.

Podsjetimo, MUP Zapadnohercegovačkog kantona, uz prethodnu suglasnost Zavoda za javno zdravstvo ZHK, pozitivno je odgovorio na zahtjev NK Široki Brijeg i odobrio prisustvo maksimalno 1.000 gledalaca na spomenutoj utakmici.

Ako je na u utakmicama u Banjoj Luci i u Širokom Brijegu dozvoljeno prisustvo publike, logično pitanje je zašto nogometna reprezentacija BiH u prijateljskoj utakmici na Grbavici protiv Crne Gore neće imati podršku sa tribina. Kome smetaju ili ko se boji povratka navijača na utakmice nogometne reprezentacije?

Podsjetimo, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na sjednici 20. maja donijela je odluku o potpunom ukidanju policijskog sata u ovom entitetu. Vladama kantona, odnosno kantonalnim štabovima ministarstava zdravstva naređeno je uvođenje restriktivnijih mjera spram procjene epidemiološke situacije u kantonu, odnosno općini, uz redovno obavještavanje Kriznog štaba FMZ.

Krizni štab FMZ na današnjoj sjednici je predložio nastavak postepenog ublažavanja mjera, između ostalog, da se broj ljudi koji se mogu okupljati u zatvorenom prostoru poveća na 50, a na otvorenom na 100 osoba.