open-navfaktor-logo
search
Umrlo 259 ljudi
Koronavirus: Sve više zemalja uvodi zabrane mimo preporuka Svjetske zdravstvene organizacije
Zemlje zatvaraju granice za dolaske iz Kine u pokušaju da zaustave širenje koronavirusa.
01.02.2020. u 18:53
get url
text

SAD i Australija su saopćile da će odbiti ulazak svim posjetiocima koji su u skorije vrijeme bili u Kini, gdje se virus prvi put pojavio u decembru. Već ranije slične restrikcije uveli su Rusija, Japan, Pakistan i Italija, javlja BBC.

Ipak, zdravstveni zvaničnici savjetuju da se takve mjere ne uvode.

- Ograničavanje putovanja može donijeti više štete nego koristi, remeteći razmjenu informacija, lance medicinske opskrbe te naštetiti ekonomiji - rekao je čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u petak.

WHo preporučuje skrininge na granicama, a upozoravaju da zatvaranje granica može ubrzati širenje virusa, tako što će putnici prelaziti granice neoficijelno. Kina je kritikovala zabrane ustvrdivši da strane vlade ignorišu zvanične savjete.

- Tek što je WHO savjetovao protiv zatvaranja granica SAD su požurile u suprotnom pravcu - rekla je glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Hua Chunying.

Virus koji se zvanično zove 2019-nCov do sada je odnio 259 života. Svi smrtni slučajevi su se desili u Kini, a većina u provinciji Hubei gdje se virus prvi put pojavio.

Identificirano je oko 12.000 oboljelih, a oko 100 je zabilježeno van Kine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.