open-navfaktor-logo
search
Uznemirila vlasti
Koronavirus: Ruski sud vratio ženu u bolnicu nakon bijega iz karantina
Ruski sud u ponedjeljak je naredio ženi koja je pobjegla iz karantina od koronavirusa da se vrati u bolnicu iz koje je pobjegla i ostane u karantinu još najmanje dva dana. Presuda u prvi plan stavlja haotični pristup službe za javno zdravstvo u borbi protiv širenja novog koronavirusa iz Kine.
17.02.2020. u 17:13
get url
text

Ala Iljina primljena je u bolnicu u sjevernom ruskom gradu St. Petersburgu s upalom grla i liječena je od novog virusa jer se vratila iz Kine pet dana prije toga. Ona je pobjegla iz bolnice narednog dana onesposobljavajući električnu bravu u svojoj sobi nakon što je ustanovila da je provela 14 dana u izolaciji umjesto 24 sata koliko su joj liječnici obećali.

Na svom Instagram postu, Iljina navodi kako su joj doktori poručili da su rezultati njenih testova negativni, ali je ipak morala ostati u karantinu još dvije sedmice. "Ludilo. Sva tri testa su pokazala da sam potpuno zdrava, pa zašto dovraga karantin?".

Njen bijeg usred dana očigledno je uznemirio ruske vlasti. Nekoliko dana kasnije je ruska nadzorna služba za javno zdravstvo, Rospotrebnadzor, podnijela tužbu protiv nje, tražeći od suda da joj naredi obaveznu hospitalizaciju.

Virus, koji se pojavio u centralnoj Kini u decembru prošle godine, zarazio je više od 71.000 osoba i doveo do smrtnog ishoda među 1.770 pacijenata u kineskoj matici i pet drugih zemalja. Kina je uvela stroge restriktivne mjere među više od 60 miliona ljudi u centralnoj pokrajini Hubei, dok su druge zemlje uvele vlastite mjere, uključujuči obavezni 14-dnevni karantin, kako bi osigurale da se virus ne etablira na njihovoj teritoriji.

llinjin advokat tvrdio je tokom današnjeg ročišta da ona ne predstavlja opasnost za ljude oko nje i istaknuo je da joj je dopušteno da uđe u sudnicu nakrcanu desecima ljudi, od kojih niko, među kojima i predstavnici ruskih zdravstvenih službi, nije nosio maske.

Zdravstveni zvaničnici tvrde da je izolacija Ilinje neophodna mjera kako bi se zaustavilo širenje virusa, tvrdeći da bi on mogao ostati skriven u ljudskom organizmu i do 24 dana. Sud je stao na njihovu stranu i naredio joj je povratak u bolnicu i boravak u izolaciji barem do srijede.

Sudska odluka očigledno ima za cilj da obeshrabri druge da slijede njen primjer. Odjel Rospotrebnadzora u St. Petersburgu nije odgovarao na zahtijev za komentarom efikasnosti presude, uzimajući u obzir da se Ilinja već slobodno kretala desetak dana nakon bijega iz bolnice, prenosi Associated Press.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.