Prema informacijama koje imamo, rok će biti probijen. Kako su nam kazali iz porodice nane Fate, nikakvih aktivnosti, pogotovo ne građevinskih, nema u njenoj avliji, odnosno u i oko crkvi.

- Nema nikakvih radova niti nas je bilo ko iz nadležnih institucija kontaktirao. Nana Fata Orlović i svi mi zajedno i dalje čekamo da se sprovede odluka – kazali su u njenoj familiji.

Sarajevski advokat Rusmir Karkin, pravni zastupnik Fate Orlović u ovom slučaju, smatra da će pandemija koronavirusa prolongirati izvršenje odluke Suda u Strazburu.

-  Prije nekoliko dana telefonom sam razgovarao s nanom Fatom. Išla je kući u Konjević Polje da obavi pripreme za proljetne poljoprivredne radove. Ona bi, nema sumnje, više od bilo koga voljela da se završi ova priča duga već dvije decenije. Lično, mislim da se to neće desiti ubrzo zbog pandemije koronavirusa. U RS-u su na pragu uvođenja vanrednog stanja, a tada će sve stati. I bez te odluke teško je očekivati da se u vrijeme zabrana okupljanja veće grupe ljudi BiH, u avliji nane Fate nađe građevinska firma sa 20-30 radnika koja bi uklonila nelegalno izgrađen objekat. No, to se može prolongirati, ali će se kad-tad morati uraditi – kazao je Karkin.

U RS-u skoro ništa ne znaju. Kontaktirali smo Pravobranilaštvo RS-a, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, Inspektorat RS-a i nadležne općinske službe Bratunca, na čijoj teritoriji se nalazi nelegalno izgrađena crkva.

Niko od ovih organa nije nam mogao potvrditi da li je raspisan tender za izvođača građevinskih radova za uklanjanja crkve.