Radnici su prikazani kako obrađuju životinje bez nošenja maski, pregače i, u jednom slučaju, plastičnih rukavica. Ovakva praksa je nastavljena uprkos upozorenjima da blizina životinja i nesanitarni uvjeti povećavaju rizik od nove pandemije.

Vjeruje se da je koronavirus prešao na ljude sa slijepih miševa preko "posredničke životinje" sa pijace u kineskom gradu Wuhanu, piše Daily Mail.

Jedan kadar sa pijace prikazuje gomile žabljih crijeva na podu, dok radnik skida kožu sa žabljih nogu prije nego što je baci u krvavu i prljavu korpu. Makaze koje su korištene za rezanje žabe stavljaju se u hrpu crijeva, prije nego što su ih uzeli za ponovnu upotrebu.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je da su uvjeti poput ovih "neprihvatljivi" zbog rizika koji predstavljaju za zdravlje ljudi i životinja.

Uvjeti i postupak klanja, kao i užasno postupanje prema životinjama, predstavljaju stvarni rizik za širenje patogena na radnike. Oni su stalno izloženi potencijalno zaraženim životinjama i kupcima na tim prometnim tržnicama. Na ovim slabo uređenim tržnicama životinje se obično ubijaju usred tržnice, često na podu među kavezima ispunjenim životinjama, pomoću jednostavnih alata poput makaza – kazali su za Daily Mail aktivisti za zaštitu životinja.

Vijetnam je bio prisiljen da zatvori sve škole i nametne 14-dnevnu karantin putnicima koji dolaze u zemlju. Međutim, brza reakcija i intezivna potraga za kontaktima rezultirali su time da je ova zemlja imala samo 355 slučajeva i niti jednu osobu preminulu od koronavirusa.

Vijetnamska vlada je razmatrala zabranu trgovine divljim životinjama kao odgovor na pandemiju, ali nejasno je hoće li to obuhvatiti životinje poput šišmiša i pangolina ili će se odnositi na širi spektar životinja. Međutim, nakon uspjeha države u suzbijanju bolesti, čini se da je vlada odustala od prijedloga.