open-navfaktor-logo
search
Zapeli na prvoj prepreci
Korona unijela razdor među koalicione partnere: Zna li Četvorka šta joj radi "dvojka"
Unutar Četvorke u Kantonu Sarajevo definitivno se ne mogu dogovoriti ni složiti u vezi sa zatvaranjem ovog kantona od petka uvečer do ponedjeljka ujutro, što je odluka koju je Vlada na čelu sa Edinom Fortom sinoć donijela.  
09.03.2021. u 15:07
get url
text
Četvorka

Na prvu liniju fronta isturen je Forto, koji javnosti pojašnjava zbog čega su se odlučili na ovakav radikalan potez. I kantonalni ministar zdravlja dr. Haris Vranić upozorio je da su to morali uraditi zbog pogorašane epidemiološke situacije. Začuđujuće svima, ali nigdje niti na omiljenom Facebooku niti u medijima nema predsjednika Naroda i Pravde Elmedina Konakovića, koji inače uvijek sve zna i uvijek sve komentariše. 

Danas se oglasio BH Blok koji daje punu podršku radu i mjerama Vlade Kantona Sarajevo i kantonalnog Kriznog štaba na suzbijanju novog vala zaraze virusom COVID-19.

Dakle, Naša stranka i SDP dijele isto mišljenje, reklo bi se po oglašavanju BH Bloka. Ali, to nije tako. Pokazalo se to i na prošlosedmičnoj sjednici Vlade KS, kada je pet ministara bilo za prijedlog da ostane zabrana rada ugostitelja kao i do sada od 23 do pet sati, dok je ostalih sedam i premijer razmatralo i druge opcije.

Iz kojih stranaka su bili za, a iz kojih protiv, da se naslutiti po današnjim reakcijam. 

Međutim, prerano je i to zaključivati, jer ne samo unutar Četvorke ili BH Bloka, nego ni unutar SDP-a nisu našli zajedničku riječ oko zatvaranja Kantona Sarajevo.

Tako je Aner Žuljević, inače član Glavnog odbora SDP-a i delegat u Domu naroda Federalnog parlamenta poslao poruku drugovima:

- Suština odbrane od širenja epidemije je karantin, a ne vikend turneja asimptomatskih/zaraženih po FBiH.

Iz Naroda i pravde, što je indikativno niko se ne oglašava, izuzme li se objava na društvenim mrežama Ramiza Turulje, vjernog pratioca Elmedina Konakovića, koji uvijek govori ono što šef "hrabro srce britka sablja" misli. Turulja je Konakovićev vjerni promotor i jedan od najbližih saradnika.

On je čak pozvao Krizni štab da podnese ostavku, te SDP-ovog ministra zdravlja dr. Vranića.

- Ministar zdravstva Kantona Sarajevo jednostavno ne može odgovoriti ovom izazovu! Treba da podnese ostavku što prije! Krizni štab isto tako! Nema tu ništa sporno! Njegovo ministarstvo dva i po mjeseca pravi drive in punkt( kontejner sa tendom. Kažu struja problem. Pa donesi agregat jadan nebio.). Digni sve medicinske radnike sa biroa ako ih ima. Angažuj sve studente završnih godina medicinskog fakulteta kao i zdravstvenih studija! Natjeraj, naredi u Domovima zdravlja da se javljaju na telefon! Idi nekoliko dana u Domove zdravlja na posao i provedi tamo po 12 sati da vidiš tačno gdje je problem. Daj otkaz ko neće da radi. Neka te tuži. Neka te dobije na sudu. Ti mu opet daj otkaz! Smanji gužvu u javnom prevozu. Ako nema GRAS dovoljno autobusa, plati privatnika dodatno! I tako svašta ja kontam nešta tako laički, pijačarski! – napisao je Turulja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.