open-navfaktor-logo
search
Nepoštivanje mjera
Korona-dernek u Mostaru: Hoće li zvaničnici Naše stranke i SDP-a podnijeti ostavke i krivično odgovarati?
Četvrtog maja ove godine je direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar obavijestio javnost da u prethodna 24 sata nije registriran niti jedan novi slučaj zaraze koronavirusom, a nije zabilježen niti jedan smrtni slučaj. U tom je trenutku u FBiH bilo nešto manje od 1.000 zaraženih osoba.
21.12.2020. u 09:50
get url
text
Naša stranka
Naša stranka

Tu večer je održan sada već čuveni "korona-dernek", koji je izazvao opravdane žestoke kritike javnosti, ali i sankcije za aktere zabave koja je održana u Sarajevu, a kojoj su prisustvovale brojne ličnosti iz javnog života.

VEZANI TEKST - Ko je sve "došao samo da čestita rođendan" dr. Šabanoviću: Lica sa MUP-ovog spiska

Žestoko su reagirali i iz Naše stranke, koja je pozvala predstavnike vlasti koji su bili na korona-derneku da podnesu ostavke, a da organizatori krivično odgovaraju.

- Ko za vrijeme epidemije kakve zarazne bolesti ne postupi po naredbama ili odlukama donesenim na osnovu propisa nadležnog organa kojim se određuju mjere za suzbijanje ili sprečavanje epidemije, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine – podsjetili su iz Naše stranke na odredbe Krivičnog zakona FBiH.

Iz Naše stranke su poručili da će, ako sve ostane na prekršajnim nalozima, smatrati to minorizacijom odgovornosti.

- Očekujemo još rigoroznije sankcije za neodgovorne predstavnike vlasti, akademske zajednice i liječnike koji krše zabrane koje sami nameću i/ili ih opravdavaju kad su u pitanju građani. Pravosudni organi koji na ovaj slučaj ne reaguju tako ne da nisu u službi građana, nego su protiv njih – zaključeno je u oštroj reakciji Naše stranke.

 

Nešto više od sedam mjeseci kasnije, situacija je, mjereno u broju zaraženih i u svakom drugom aspektu, nekoliko stotina puta gora nego tog 4. maja.

Samo u FBiH je od subote do nedjelje registrirano 344 novozaraženih, što je čak i blagi pad, uzrokovan činjenicom da se radilo o smanjenom obimu testiranja zbog vikenda. U FBiH je prijavljeno devet smrtinih slučajeva.

Ta crna statistika, međutim, nije spriječila Našu stranku da u Mostaru, nakon održanih Lokalnih izbora u tom gradu, organizuje svoj korona-dernek, kojim su se pohvalili upravo zvaničnici te stranke.

Jedan od snimaka proslave, koji prikazuje potpuno nepoštivanje svih epidemioloških mjera, objavio je i novi načelnik Općine Centar Sarajevo Srđan Mandić. Dernečilo se, po svoj prilici, iza 23 sata. A ugostiteljski objekti, prema naredbama kriznih štabova, mogu raditi do 23 sata. 

U međuvremenu su snimke korona-derneka Naše stranke i Bh. bloka objavili brojni mediji, a svi snimci potvrđuju nepoštivanje bilo kakvih epidemioloških mjera.

Uzimajući u obzir činjenicu da su u trenutku kada je bilo nekoliko stotina puta manje zaraženih pozivali na ostavke onih koji su prisustvovali sarajevskom korona-derneku iz maja, te krivičnu odgovornost slavljenika, sasvim je logično zaključiti da će svi zvaničnici Naše stranke koji su prisustvovali ovoj zabavi, vodeći se vlastitim principima na kojima su insistirali, podnijeti ostavke, te pozvati nadležne institucije da ih krivično procesuiraju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.