open-navfaktor-logo
search
Povratnik u bh. elitu
Korkarić za Faktor: Očekujemo najmanje sredinu tabele, želimo biti ono što je Bosna nekad bila
Nova sezona Premijer lige Bosne i Hercegovine za rukometaše trebala je početi sutra, no 7. septembra na nastavku sjednice Upravnog odbora RSBiH od 17. jula odlučeno je da će takmičenje ipak početi 18. septembra.
13.09.2021. u 08:25
get url
text

Iz Saveza su ovaj potez opravdali zbog eventualnih žalbi na registracije igrača. Tako će PLBiH za mušarkce početi mečevima drugog kola, već 22. septembra igrat će se susreti prvog kola.

Povratak u elitni rukometni rang u našoj zemlji izborila je i sarajevska Bosna, koja je posljednjih godina prošla kroz jedan turbulentan period.

Angažmanom rukometnih zaljubljenika u proteklom periodu Studenti su spašeni. Klub je postavljen na zdrave noge, a novu sezonu dočekuje u društvu najboljih bh. timova, gdje je jednom kolektivu kakav je Bosna definitivno i mjesto.

Nekadašnji rukometaš Bosne Zuhdija Korkarić jedan je od onih koji su u opstanak kluba uložili mnogo rada i energije. Trener Studenata kaže da je u velikoj mjeri zadovoljan radom ekipe tokom priprema za novu sezonu.

- Zadovoljan sam ekipom koju smo posložili, kao i kako je ona radila tokom prvog dijela priprema, gdje smo radili na fizičkoj pripremi. Što se tiče drugog dijela, rada sa loptom i odigravanja prijateljskih utakmica, tu je bilo manjih oscilacija - kazao je Korkarić za Faktor, te dodao:

- Moram reći i da nisam bio previše zadovoljan rezultatima u pripremnom periodu. No treba uzeti u obzir da je stigao i priličan broj novih igrača u tim. Oni su se dobro uklopili što su u konačnici pokazali nastupi na turnirima u Visokom i Goraždu.

Bosna je u finalu Memorijalnog turnira "Edhem Sirćo" poražena od Izviđača sa 34:33, dok je u finalu turnira "Mirsad Hurić" u Goraždu Vogošća slavila boljim izvođenjem sedmeraca.

Nekadašnji član stručnog štaba naše rukometne selekcije u vrijeme Dragana Markovića prisjetio se i vremena kada je Bosna prolazila kroz teške trenutke.

- Iskreno govoreći bio je to jako težak period za klub. Ostali smo bez uprave, bez igrača. Djeca ovog kluba pomogla su mu da postoji i igra, a uz to je bilo važno da se vraća stepenicu po stepencu. Mislim da smo na pravom putu. Još napredujemo i želimo da u svim segmentima budemo ono što je Bosna nekad bila - naglasio je trener sarajevskih Studenata.

Korkarić ove sezone u sastavu ima nekoliko imena koja imaju "težinu" u rukometnim okvirima naše države, ali i šire. Uz Muhameda Toromanovića, Faruka Vražalića, tu su i Adnan Harmandić i Muhamed Zulfić.

- S ovom ekipom možemo očekivati najmanje sredinu tabele. Ipak, uprkos rezultatskim željama želimo ostati na sadašnjem kursu i afirmaciji domaćih igrača. U planu su sporazumi sa školama rukometa, a razgovaramo i sa općinama u Kantonu Sarajevo. Želimo da Bosna bude zbirno mjesto za sve igrače s područja Sarajeva, te da većinu igračkog kadra čine domaći igrači - jasan je Korkarić, koji dobar rad u omladinskom pogonu "potvrđuje" s tri Bosnina omladinska reprezentativca (Raonić, Korkarić, Kurtović).

U prvom kolu, koje je pomjereno za 22. septembar, Bosna je trebala odmjeriti snage sa Krivajom, no ovako će četiri dana ranije u dvorani "Ramiz Salčin" ugostiti Iskru iz Bugojna, dok će u trećem kolu gostovati u Trebinju.

Za kraj je Korkarić istakao da je dobro što će bh. prijestolnica ove sezone imati gradski rukometni derbi.

- S obzirom na veličinu grada i kantona jako je dobro i važno da imamo dva kluba koji igraju PLBiH, i koji uz to gaje istu politiku koja se odnosi na to da nemaju igrača iz inostranstva i gdje kadar čine uglavnom domaći igrači. To nam je jako važno, ustvari najbitnije, za budućnost rukometa - poručio je Korkarić na kraju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.