Subota, 25.06.2022.

Koristeći logo banke i nudeći "poboljšanje kartičnog poslovanja" pustošili račune prevarenih

Kantonalno tužilaštvo Zapadnohercegovačkog kantona uputilo je danas Općinskom sudu u Širokim Brijegu prijedlog pritvora za šest osoba koje su uhapšene prekjučer u akciji FUP-a, MUP-a RS-a i MUP-ova Sarajevskog i Unsko-sanskog kantona zbog računalne prevare, potvrđeno je iz Tužilaštva ZHK.

Prema riječima postupajućeg tužioca Josipa Aničića, pritvor je zatražen za S. R. (1982), M. Š. (2000), D. K. (1980), D. J. (1980), A. M. (1987) i E. H. (1985), a koji se sumnjiče za udruživanje radi činjenja krivičnih djela, računalna prevara i pranje novca.

VEZANI TEKST - Sedmero uhapšenih u akciji FUP-a: Hakovanjem mobilnog bankarstva praznili račune oštećenih

- Sumnjiče se da su kreirali lažnu web stranicu, koristeći telefonske brojeve i viber aplikaciju sa prepoznatljivim logom banke, pozivali su oštećene i lažno im se predstavljali kao djelatnici banke, uvjeravajući ih da se radi o poboljšanju kartičnog poslovanja. Na taj način dolazili su do podataka oštećenih i koristeći svoje znanje i vještine prebacivali novac sa računa mobilnog bankarstva na račune fizičkih i pravnih osoba i s istim raspolagali - kazao je Aničić.

Prijedlog za pritvor tužilac Aničić je podnio zbog opasnosti utjecaja na svjedoke, uništavanja dokaza i ponovnog počinjenja krivičnog djela.

O prijedlogu će odlučiti Općinski sud u Širokom Brijegu.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh