open-navfaktor-logo
search
Nastavak suđenja
Kordić i ostali: Završeno ulaganje materijalnih dokaza
Kordić i Kvesić su optuženi za organizovani kriminal, zloupotrebu položaja i iznuđivanje novca od italijanskih državljana radi preuzimanja upravljanja hotelom u Međugorju i nezakonitog sticanja koristi
13.05.2019. u 17:33
get url
text

Ulaganjem seta preostale dokumentacije Tužilaštvo BiH okončalo je ulaganje materijalnih dokaza na suđenju Borisu Kordiću i Josipu Kvesiću za zloupotrebu položaja u Službi za poslove sa strancima u Mostaru.

Tužilac Kasim Halilčević je nakon ulaganja blizu 40 dokaza kazao da u ovoj fazi nema više prijedloga.

Uložena je dokumentacija o pretresu objekta u Međugorju nevladine organizacije "Novi horizonti", kao i niz rješenja i registracija ove organizacije, te izmjenama ovlaštenih osoba i sjedišta od 2003. godine pa nadalje. U dokaze su uvršteni i pokušaji "Novih horizonata" da legalizuje izgrađeni objekat.

Odbrane su prigovarale na ove dokaze kao nerelevantne, navodeći da se bespotrebno zatrpava spis i opterećuje priprema odbrane.

- Ne znam šta se ovim dokazuje, a bitno je za pripremu odbrane. Moj branjenik je 2006. bio na fakultetu - kazao je Marko Kvesić, branilac drugooptuženog Kvesića.

Tužilac Halilčević je rekao da želi prikazati "istorijat organizacije do 2013. kada su optuženi počeli da atakuju na objekat".

Kordić i Kvesić su optuženi za organizovani kriminal, zloupotrebu položaja i iznuđivanje novca od italijanskih državljana radi preuzimanja upravljanja hotelom u Međugorju i nezakonitog sticanja koristi.

Prema optužnici, Kordić je bio šef Terenskog ureda Službe za poslove sa strancima u Mostaru, a Kvesić inspektor.

Tužilac je uložio dokaze o registraciji organizacije "Horizonti mira", na šta su optuženi takođe prigovorili zbog nerelevantnosti, ističući da ta organizacije nema veze sa "Novim horizontima".

Optužba je uložila ukupno 129 materijalnih dokaza. Preostalo je da se Vijeće izjasni o četiri sporna dokumenta, od kojih su neki pronađeni u laptopu optuženog Kordića, uključujući ugovor o zajmu.

Branilac Ragib Hadžić je napomenuo da je Sudsko vijeće ranije odbilo naredbu za vještačenje Kordićevog laptopa zbog nezakonitosti. Predsjedavajući Vijeća Goran Radević je rekao da će o spornim dokazima odluka biti donijeta do narednog pretresa.

Suđenje se nastavlja 20. maja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.