open-navfaktor-logo
search
Suđenje
Kordić i Kvesić: Tužilaštvo uložilo 19 DVD-ova sa prisluškivanim razgovorima i snimcima
Sutkinja Džemila Begović je sugerisala tužiocu da ne treba dokazivati da je Tužilaštvo radilo po zakonu, osim ako odbrane, pored tvrdnji, ne iznesu dokaze o suprotnom
06.05.2019. u 17:14
get url
text

Na suđenju nekadašnjim zaposlenicima Službe za poslove sa strancima, Tužilaštvo BiH je uložilo set dokumenata, ističući da nastoji dokazati zakonitost preduzimanja posebnih istražnih radnji i pretresa.

Odbrane Borisa Kordića i Josipa Kvesića iznosile su suprotne tvrdnje, navodeći da prisluškivani razgovori i tajna snimanja nisu obavljena u skladu sa zakonom.

Tužilac Kasim Halilčević u dokaze je uložio naredbe Tužilaštva Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), kao i analize i izvještaje o presretnutim razgovorima i prikrivenim istražiocima. Uloženo je i 19 DVD-ova, na kojima su prisluškivani razgovori i snimci optuženih i drugih lica.

Sutkinja Džemila Begović je sugerisala tužiocu da ne treba dokazivati da je Tužilaštvo radilo po zakonu, osim ako odbrane, pored tvrdnji, ne iznesu dokaze o suprotnom. U tom slučaju, kako je napomenula, Tužilaštvo u replici može izvesti te dokaze.

Odbrane su iznijele prigovore na povrede procesnog zakona, kao i relevantnost dokaza optužbe. Kvesićev branilac Marko Kvesić upitao je na kojem od 19 DVD-ova se nalaze podaci o baznim stanicama i listinzi poziva.

Prema njegovim riječima, sami prisluškivani razgovori bez tih podataka ne mogu se smatrati cjelovitim dokazom.

Tužilac Halilčević je kazao da je pozivao odbrane da izvrše uvid u dokaze u Tužilaštvu. On je uložio i dopise "HT Eroneta" i "BH Telecoma" za period oktobra i novembra 2013. godine.

Optuženi Kordić je primijetio da je iz tih dokaza vidljivo da su podaci o baznim stanicama i listinzi dostavljeni za period kad nisu provođene posebne istražne radnje, a da ih nema kada su razgovori prisluškivani.

Kordić i Kvesić su optuženi za organizovani kriminal, zloupotrebu položaja i iznuđivanje novca od italijanskih državljana radi preuzimanja upravljanja hotelom u Međugorju i nezakonitog sticanja koristi. Prema optužnici, Kordić je bio šef Terenskog ureda Službe za poslove sa strancima u Mostaru, a Kvesić inspektor.

Tužilaštvo je u dokaze uložilo i dokumentaciju u vezi sa pretresom stanova, vozila i kancelarija optuženih, kao i privremeno oduzete predmete u februaru 2014. godine.

Kordić je kazao da je prilikom pretresa izuzet i određeni papiri iz kante, na šta mu je tužilac odgovorio da je taj papir pronađen i u njegovom računaru.

Od četiri oduzeta mobilna telefona, Kordić je rekao da je jedan koristio njegov tada maloljetni sin, da je drugi pripadao njegovoj supruzi, a za treći da misli da ga nikad nije vidio. Za četvrti je kazao da misli da je bio njegov, ali da "ne vidi" gdje je njegov službeni telefon.

Optuženi Kvesić je rekao da od njega nije oduzet računar, kao što se navodi u zapisniku, kao ni dokumentacija, koja je, kako je kazao, iz arhive Službe za poslove sa strancima.

Suđenje se nastavlja 13. maja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.