Japanska formula uspjeha

Ova metoda dolazi od japanske riječi "kaizen", "kai" znači promjena, a "zen" dobro te označava kontinuirani napredak, usavršavanje, stalnu promjenu nabolje. Do uspjeha nas vode mali, ali ustrajni koraci, svaki dan.

Svaki dan male promjene na bolje, u poslovanju i privatnom životu, čine čuda za život u balansu. Šta možete sami učiniti? Za početak izbacite stvari koje ne rade za vas i navike koje vas ne podržavaju poput nepotrebnih troškova.

A kako život možemo unaprijediti kako mu dodati vrijednost? Tako da svaki dan uvodite male pozitivne navike poput šetnje ili hodanja dok telefonirate, ne treba biti veliko. Bitno je da smo ustrajni, svaki dan, malim koracima na bolje.

Blossom tehnika pogleda na rješenja

Osjećate li ponekad da ste zapeli, da jednostavno nemate ideja? Japanski istraživač Matsumura osmislio je tehniku inoviranja, koja se zove lotus blossom tehnika ili cvjetanje lotusa. To je jednostavna japanska tehnika pronalaska novih kreativnih rješenja, primjenjivo i poslovno i privatno.

Šta možemo napraviti kad imamo neki problem ili kada osjećamo da smo zapeli? Stavimo problem u sredinu i osmislimo najmanje osam pozitivnih rješenja te situacije. Razmišljajte o tome šta možete napraviti ako u trenutku imate premalo vremena za ono što volite. Kojih je osam različitih rješenja izlaska iz te situacije i opet dovođenja života u balans. Probajte.

Čemu nas može naučiti ceremonija japanskog čaja

Japanska ceremonija čaja je simbol japanske historije i kulture. Tu se pažljivim odabirom koraka pripreme čaja potiču načela harmonije, poštovanja, čistoće i mira.

Razmislite koje aktivnosti unose mir u vaš život. Da li je to šetnja, slušanje muzike koja vas opušta ili zagrljaj? Svaki dan isplanirajte da imate najmanje te tri aktivnosti u svom rasporedu i živite svjesno svaki trenutak s posebnom pažnjom.

Kako potaknuti zadovoljstvo sobom?

Tako da sebi i drugima pokazujemo da nam je stalo do nas i njih. Za sebe uvedimo neke lijepe rituale njege u svoj svakodnevni život. Japanke imaju višestoljetnu tradiciju njege kože i upravo je trešnjin cvijet među najcjenjenijima za savršeno njegovanu kožu, a možda su baš ti mali rituali ljepote zaslužni za njihovu mirnoću i opuštenost.

A kako drugima pokazati da nam je stalo? Kome mogu uljepšati današnji dan? Prve tri osobe koje vam padnu na pamet i tri načina za njih su rješenja. Budite maštoviti. Nazovite ih, zagrlite ili poklonite neku sitnicu. Dovedite svoj život u balans.