open-navfaktor-logo
search
Zbog koronavirusa
Koordinator Ureda za hadž i umru o obustavi odlaska na umru i organizaciji hadža
Sadžid efendija Ramić, koordinator Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini ovih dana boravi u Meki gdje se obavljaju pripreme za organizaciju ovogodišnjeg hadža za bh. građane.
05.03.2020. u 12:32
get url
text

S obzirom na to da je Saudijska Arabija objavila zabranu za obavljanje umre zbog koronavirusa za strane ali i svoje državljane, te da pojedini mediji iz Saudijske Arabije u pitanje dovode i obavljanje hadža ove godine, pitali smo Ramića koje aktivnosti poduzima Ured za hadž i umru.

- Mi kao Ured pratimo sve informacije i pratimo upute Ministarstva za hadž Saudijske Arabije. Postoje godišnje aktivnosti koje se odvijaju po određenim procedurama, bili smo u kontaktu i sada smo došli u Saudijsku Arabiju kako bismo završili te procedure. Oni sada ne mogu kazati da li će ove godine biti suspenzije ili će biti poduzete i neke mjere po pitanju održavanja hadža – kazao je Ramić.

Ističe da se sa konkretnim informacijama ne raspolaže jer je i situacija sa aktuelnom epidemijom koronavirusa neizvjesna.

- Obustavljeno je obavljanje umre. U kojem smislu će se odvijati ova situacija to ni oni ne znaju. Ministarstvo za hadž slijede uputstva od nadležnih organa vlasti u Saudijskoj Arabiji, a mi pratimo njihova uputstva – pojašnjava Ramić.

Ramić, s obzirom da boravi u Meki i da su svuda u svijetu na snazi pojačane mjere zbog koronavirusa, ističe da nije uočio da se poduzimaju neke rigoroznije mjere prilikom ulaska u državu.

- Očekivao sam jednu vrstu stroge kontrole pri ulasku u avion i pri izlasku iz aviona u Džedi, ali nisam naišao na tu situaciju. Vjerovatno postoje neke kontrole, kontrolišu se pojedinačno neke osobe, pojedinci prolaze kroz stanovite provjere, ali ništa rigorozno – navodi Ramić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.