open-navfaktor-logo
search
Poplave
Koordinacioni tim Vlade RS-a: Najkritičniji talas prošao, stanje povoljnije
Mjesta panici nema. Panika u ovakvim situacijama nije saveznik – kazao je Višković
14.05.2019. u 15:34
get url
text

Koordinacioni tim Vlade RS-a za praćenje stanja u RS-u usljed poplava održao je danas sjednicu nakon koje je poručeno da je hidrološka situacija povoljnija, te da je najkritičniji talas prošao. Iz Hidrometeorološkog zavoda RS-a danas je najavljena manja količina padavina na sjeverozapadnom dijelu RS-a. Za razliku od jučer kada je količina bila od 40 do 60 litara po metru kvadratnom, u naredena 24 sata trebalo bi biti od 20 do 30 litara.

- To je dosta povoljnije stanje. Ukupna hidrološka situacija je stabilnija u odnosu na ptrehodni dan, u narednim danima očekuje se dodatna stabilizacija – kazao je direktor HMZ RS-a.

Kada su u pitanju trenutni riječni tokovi, Sava na području Bosanske Gradiške i Srpca raste, Una iznad Bosanskog Novog stagnira, ali u donjem toku raste. Nivo Sane je 478 cm ili 18 cm iznad kvote vanreden odbrane od poplava. Vrbas, koji je tokom protekle noći bio najkritičniji i u četiri ujutro bio na koti 630 cm, danas je  u 12 sati iznosio 492 cm.

Rijeka Bosna kod Doboja opada, a kod Modriče u blagom porastu.

- Najkritičniji talas je iza nas – naglasili su iz HMZ RS-a.

Posebno je naglašeno da situacija u Banjoj Luci ne bi trebalo da "izmakne kontroli". Miroslav Milovanović iz Voda RS--a je potrvrdio da su sve crpne stanice u funkciji, i da kompletan sistem odbrane od poplava funkcioniše. On je ocijenio da je sinoćnje "divljanje Vrbasa bilo krajnje nepredvidljivo". Premijer RS-a Radovan Višković je kazao da je sve urađeno da se izbjegnu veće materijalne štete ili gubici ljudskih života.

- Opasnost još nije prošla. Pozivam građane da se bez panike, slušajući nadležne, ponašaju kako treba u datim okolnostima. Mjesta panici nema. Panika u ovakvim situacijama nije saveznik – kazao je Višković.

Tvrdi da su sve institucija u RS-u reagovale na vrijeme i još 8. maja obavijestili sve načelnike i gradonačelnike u RS-u o mogućim problemima.

- Kada se sve okonča uradićemo detaljne analize svih poteza. Ima uočenih nedostataka i ne može se dozvoliti da se čekaju poplave, iako su najavljene, a tek onda se traže vreće za pijesak i drugo – dodao je Višković.

On je istakao da se nadolazak rijeke Save i njen vrhunac očekuje tek 17. maja, kada će u Hrvatskoj, u Jasenovcu, prema tamošnjih procjenama HMZ, biti najveći vodostaj.

- Trebamo i dalje biti obazrivi – dodao je Višković.

On je potvrdio da je dogovoreno da se podigne ispuštanje u Bočcu u narednim satima, počev danas od 14 sati na 300 litara u sekundi, kako bi jezero bilo još spremnije da u narednim satima primi eventualne udare padavina. On je rekao da je jučer razgovarao sa načelnikom Teslića Milanon Miličevićem te da je tada stekao utisak da se on "iznenadio", kao i da mu je odgovorio da se ne očekuje kritična situacija.

- A onda se desilo to što se desilo i da budu prvi ugroženi i proglase vanredno stanje. Ne želim reći loše protiv njega (Miličevića op.a.), nego reći koliko je situacija nepredviđena i padavine ne mogu stalno da se iskontrolišu – kazao je Višković.

Dodao je da će štete biti naknadno sabrane, a da će Vlada RS-a pomoći u njihovoj sanaciji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.