open-navfaktor-logo
search
Reagiranje
Koordinacija Srba nezadovoljna dogovorom za Mostar
Koordinacija Srba Mostar izražava nezadovoljstvo načinom na koji se došlo do dogovora o izbornim pravilima i prijedlogu statuta Grada Mostara.  
24.06.2020. u 15:20
get url
text

- Potpuno isključenje i ignorisanje srpske zajednice tokom pregovora i potpisivanja sporazuma ne služi na čast domaćim akterima a pogotovo ne dijelu međunarodne zajednice koji je ovim potezom još jednom, po ko zna koji put, pokazao da otvoreno radi protiv interesa srpskog naroda u dolini Neretve - naveli su iz Koordinacije.

Smatraju da se predloženim rješenjima statuta Grada Mostara "na perfidan način srpska zajednica želi isključiti iz raspodjele sredstava kroz ovlaštenja tzv. Komisija gradskih područja, čije osnivanje je predviđeno sporazumom".

- Jedini ispravan način raspodjele sredstava jeste da Gradsko Vijeće Grada Mostara odlučuje o raspodjeli sredstava jer samo tako predstavnici srpskog naroda u Gradskom vijeću mogu koristiti mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa i tako blokirati odluke štetne po interese Srba u Mostaru. S obzirom na to da u Koordinaciji Srba Mostar djeluju političke stranke, Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Srpska demokratska stranka (SDS), koje imaju izabrane zastupnike u PS BiH i na svim nivoima u Republici Srpskoj, pozivamo ih da se aktivno uključe u iznalaženje optimalnog rješenja za Mostar koje ne bi bilo ovako degradirajuće po ovdašnju srpsku zajednicu - zaključuju iz Koordinacije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.