open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Koordinacija boračkih organizacija Armije RBiH: Ogorčeni smo što Ramović traži pomoć od Srbije
Koordinacija boračkih organizacija Armije RBiH zatečena je i zgrožena postupkom gradonačelnika Goražda Muhameda Ramovića.
25.03.2020. u 09:47
get url
text

U njihovom saopćenju se navodi:

- Najoštrije osuđujemo postupak gradonačelnika Ramovića da od Republike Srbije i tamošnjeg predsjednika, koji i pored svega, grcaju u svojim problemima,  zatraži pomoć u situaciji kad naša država čini sve napore i osigurava dovoljan broj svih potrebnih sredstava u borbi protiv koronavirusa na razne načine.

Time je obezvrijedio i ponizio sve napore kriznih štabova svih nivoa koji imaju ingerencije da komuniciraju sa drugim državnim dužnosnicima i prema njihovoj procjeni zatraže podršku od koga smatraju da treba.

Krizni štabovi Federacije i kantona su u stalnom zasjedanju i mi smo uvjereni da naša država ima kapacitete da odgovori novonastaloj situaciji.

U ovu akciju uključili su se i brojni bh. privrednici, sportisti i naši ljudi velikog srca, među kojima i goraždanski privrednici Redžo Bekto i kompanija Emka koji su kupili dva respiratora za potrebe Kantonalne bolnice u Goraždu.

Mnoge kompanije su ponudile svoje kapacitete za besplatno šivenje zaštitnih maski i zaštitnih odijela, dok neki nude svoje zgrade, hotele i motele za ne daj Bože izolatorije ako to bude potrebno.

Umjesto ovakvog sramnog postupka, gradonačelniku koji je godinama na toj poziciji, bi bilo bolje i pametnije da je obezbijedio bolje uslove za rad zdravstvenih radnika te minimun opreme koja je sada neophodna.

Mi imamo mnogo prijateljskih zemalja u svijetu kojima možemo, ukoliko se ukaže potreba, zatražiti pomoć i koje su nas pomagale kad god je bilo teško, ali za takve stvari imamo nadležna tijela na nivou države koja to trebaju i mogu učiniti, a ne da  to rade pojedini općinski načelnici ili gradonačelnici gradova i tako stvaraju animozitete među građanima tih istih opština i gradova.

Mogao je propratiti i primjer Kantona 10 koji je nešto slično učinio i nakon toga zvaničnici tog Kantona su odluku vrlo brzo povukli, pa tako preproučujemo i gospodinu Ramoviću da isto učini.

U ovakvim teškim i nepredvidivim vremenima, a proživjeli i preživjeli smo ih mnogo kao boračke kategorije, budimo solidarni jedni s drugima, ne tražimo nešto za sebe, a za svog komšiju ne, a posebno vodimo računa o najugroženijim kategorijama našeg društva, svojim starijim komšijama, a pogotovo ako su oni članovi porodica šehida, ratni vojni invalidi i borci koji su sami i nemaju svoju djecu ili supružnike koji bi im pomogli da zajedno prebrode sve ovo što nas je zajedno snašlo.

Pozivamo gospodina Ramovića, da odmah povuče sporni zahtjev za pomoć, ili u protivnom da ponese ostavku na mjestu gradonačelnika našeg herojskog Grada Goražda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.