open-navfaktor-logo
search
Uključite ga u prehranu
Konzumiranje avokada samo jednom sedmično poboljšava rad srca i mozga, kontrolira glukozu u krvi
Konzumiranje avokada jednom sedmično postalo je jedan od ključnih elemenata za poboljšanje kardiovaskularnog sistema, kontrolu glukoze u krvi i poboljšanje pravilnog funkcioniranja nervnog i mišićnog sistema, ne zanemarujući da je veoma dobar izvor vitamina i minerala, koji je za mnoge, odličan saveznik vječne mladosti.
05.06.2022. u 08:04
get url
text

Prema najnovijoj studiji, koju je objavio časopis "American Hearth Association", zbog visokog sadržaja vlakana i nezasićenih masti, avokado olakšava smanjenje kardiovaskularnih bolesti, činjenica koja se ističe čak i iznad toga što je izvanredan kontrolor holesterola.

Istraživanje koje je vodila Lorena Pacheco, sa Odjeljenja za prehranu na Univerzitetu Harvard, nakon što je uzelo u obzir različite kardiovaskularne i dijetetske faktore rizika od 68.780 žena i 41.700 muškaraca starijih od 30 godina, zaključuje da uzimanje porcija jednakih polovini avokada dva puta sedmično smanjio je rizik od obolijevanja od ovih bolesti za 16 posto.

Iako za neke stručnjake rezultati ove studije nisu sasvim ubjedljivi, istina je da za ovu istraživačicu postoje ubjedljivi argumenti da smatra da su njena zapažanja validna, kao što je navedeno u nedavnom članku o prehrani u El Pais:

- Postoje potencijalni biološki mehanizmi pomoću kojih avokado ispoljava svoje kardioprotektivne prednosti. Glavna mononezasićena masna kiselina koja se nalazi u avokadu je oleinska kiselina, zdrava mast za koju vjerujemo da pomaže u smanjenju visokog krvnog pritiska, upale i osjetljivosti na inzulin – kaže Pacheco.

Važno je da postanemo svjesni potrebe da ga češće jedemo, zamjenjujući druge vrste hrane koje sadrže zasićene masti, trans masti, dodane šećere i natrij, za prednosti ovog voća koje sadrži polinezasićene masti.

Prema Upravi za hranu i lijekove (FDA), pri Ministarstvu zdravlja SAD-a, prekomjerno konzumiranje loših masti može povećati rizik od obolijevanja od hroničnih bolesti kao što su bolesti srca, neke vrste raka ili visok krvni pritisak, tako da je izazov promijeniti naš mentalitet i uključiti najmanje jednom sedmično avokado u prehranu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.