open-navfaktor-logo
search
Tornado
Konzul Resić: U državi Kentucky poginulo petero osoba porijeklom iz BiH, četvero su djeca
U mjesto Bowling Green u državi Kentucky koja je pogođena smrtonosnim tornadom, a koji je i dom zajednice ljudi porijeklom iz Bosne i Hercegovine, prema neslužbenim informacijama bosanskoghercegovačkog konzulata u Chicagu, u Bowling Greenu stradalo je petero osoba porijeklom iz BiH, od čega četvero djece.
14.12.2021. u 11:28
get url
text

- Dobio sam informacije od bh. zajednice u Kentuckyu da je u tornadu u tom dijelu stradalo možda i blizu 100 građana, a prema još nezvaničnim informacijama stradalo je i petero osoba porijeklom iz Bosne i Hercegovine, od njih četvero djece. Ove informacije su još nezvanične, ali sam provjeravao iz više izvora i svaki je potvrdio isto.

Očekujemo da će za nekih sat, ili dva najkasnije, biti sastanak sa gradonačelnikom Bowling Greena i naših predstavnika i da ćemo dobiti zvanične i potpune informacije. Ono što sam do sada mogao saznati, riječ je i porodici dva brata porijeklom iz Sarajeva, djeca su bila u jednoj od dvije kuće, koja su jedna uz drugu. U jednoj kući su nastradali, a oni koji su bili u drugoj su povrijeđeni, ali nisu životno ugroženi - kazao je za Glas Amerike Elvir Resić, generalni konzul Bosne u Hercegovine u Chicagu.

On je govorio i o organiziranju pomoći ugroženima.

- O tome sam razgovarao sa našim građanima i oni su već otvorili neke objekte, prije svega Islamska zajednica Bošnjaka Sjeverne Amerike tu ima svoj objekat, džamiju. Džamija je otvorena za smještaj, pomoć je već ponuđena. U svakom slučaju cijela zajednica se podigla na noge. Samo očekujemo da ne bude više vijesti o stradalim - rekao je Resić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.