Četvrtak, 09.07.2020.
h

Konvencija SDP-a: Bećirović kandidat za Predsjedništvo, Nikšić vikao i slao poruke Komšiću

Konvencija Socijaldemokratske partije (SDP) BiH održana je danas u Sarajevu u Domu mladih. Saopćeno je kako će kandidat te stranke za Predsjedništvo BiH biti Denis Bećirović, zastupnik u Zastupničkom domu BiH i član Predsjedništva SDP-a.

Kako je rekao predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, Bećirović je izabran na unutarstranačkom referendumu "voljom građana, doduše ovih sa članskom kartom". Bećirović je izglasan sa 26.787 glasova, što je 92,71 posto od ukupnog broja glasova na unutarstranačkom referendumu. Na referendumu SDP-a ukupno glasalo 29.126 članova stranke,
saopćio je predsjednik referendumske komisije Saša Magazinović, a to je broj onih koji su glasali od nešto više od 42.000 koliko ih je imalo pravo glasa.

Konvenciju SDP-a BiH, koja je počela u sarajevskom Domu mladih predsjednik ove stranke okarakterisao je kao početak kampanje za predstojeće Opće izbore u BiH. U Domu mladih je i bio veliki broj članova SDP-a iz drugih gradova.

 

- Odlučili smo. Imat ćemo kandidata za Predsjedništvo BiH. To je odlučilo skoro 30.000 članova SDPBiH na referendumu, što je prvi put u ovoj zemlji da se jedna stranka odlučila na takav korak - kazao je Nikšić, ne spominjući da je SDP ranije odlučio da će imati kandidata a da je članstvo glasalo o imenu.

Podsjetio je da je SDPBiH na prošlim izborima ova stranka doživjela težak poraz. Prema njegovim riječima, u tom trenutku su se odlučili na rizičan i hrabar potez, da provedu proces reevidencije članova. Niti jedna osoba nije bila član SDP-a dok nije potvrdila svoje članstvo u općinskoj organizaciji, istakao je.

- Pesimisti su nam govorili da neće biti više od  5.000 ljudi koji će obnoviti članstvo. Optimisti su govorili o 10.000 ljudi. Članstvo je tada obnovilo više od 27.000 članova - naglasio je Nikšić, dodajući da se do danas broj članova povećao na 42.000.

Dodao je i da je spreman razgovarati i sarađivati, pružajući "čiste ruke, i lijevu i desnu", ističući kako se niko sa SDP-om ne "smije igrati niti potkusurivati".

 

Nikšić se nije mogao obuzdati da ne komentira Željka Komšića, predsjednika DF-a, u svom govoru na Konvenciji, kao i SDA te neke druge stranke. Ponovo se osvrnuo na saopćenja DF-a koja su se odnosila na SDP i njegove članove, a naročito na ono u kojem se SDP-u pripisuju "udbaške metode". Komšiću je, ne navodeći mu precizno ime, spočitao kandidaturu za Predsjedništvo BiH koju je sam donio, bez da ga je stranka nominirala. Također, spomenuo je i stranke koje nose u nazivu imena svojih predsjednika, što se opet može odnositi na Komšića budući da se stranka u početku zvala Demokratska fronta - Željko Komšić. No, DF nije jedina takva stranka u BiH.

- Onima koji navodno žele sa nama, a žele ugasiti SDP imam jasnu poruku, niko ne može ukinuti socijaldemokratiju, sa njima nema saradnje. Lažni Valter se otkrije kad tad, za njih imamo poruku - držite se onih koji su vam dali zadatak srušiti SDP - rekao je Nikšić.

Na Konvenciji se obratio i Saša Magazinović, predsjednik Glavnog odbora SDP-a. 

- Znamo da mnogima smetamo, jer svakodnevno jačamo. Ali ako je neko mislio da će nas ukloniti sa izbora, da nećemo imati svog kandidata za Predsjedništvo, mogu samo reći, grdno se varate - kazao je Magazinović, obraćajući se prisutnima na Konvenciji.

U svom prvom obraćanju poslije zvanične nominacije Denis Bećirović je kazao da sa ponosom prihvata kandidaturu.

- Mi nemamo ni rezervne domovine ni rezervne zastave. Nas samo možete vidjeti pod zastavom domovine BiH. Mi poštujemo tuđe zastave, ali nas možete vidjeti samo pod zastavom BiH. Neka drugi mašu rezervnim zastavama, a mi ćemo zastavom naše domovine - kazao je Bećirović.

Istakao je da će i u narednom periodu govoriti ono što je govorio i u prethodnim godinama, nastojeći da se u politiku vrati dosljednost i vjerodostojsnost.

- Kandidaturu sam prihvatio zbog odgovornosti za našu zemlju, zbog odgovornosti prema našoj djeci, kao i prema ljudima koji su to tražili od mene. Kandidaturu sam prihvatio jer ona nije lična stvar, nego je zajednička stvar, to je projekat svih nas za pravedniju državu - dodao je Bećirović.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh