open-navfaktor-logo
search
MOST
Kontroverzni urednik BHRT-a Tvrtko Milović na listi za Sabor Hrvatske
Predsjednik Hrvatske republikanske stranke Slaven Raguž rekao je da su pristali na saradnju s Mostom jer je "prvi put u historiji Sabora jedna politička opcija iz Hrvatske ispoštovala politički subjektivitet Hrvata u Bosni i Hercegovini i iseljeništvu". 
12.06.2020. u 15:55
get url
text

- Rekao je da je hrvatski narod u BiH obespravljen "ne samo djelovanjem međunarodne zajednice, djelovanjem unitarističke politike Sarajeva i separatističke politike iz Banje Luke, nego i djelovanjem koruptivno klijentelističke i neokomunističke politike aktualnog političkog vođstva Hrvata u BiH".

- Prvi put Hrvati u BiH i iseljeništvu sada mogu glasati za ljude koji će jasno i artikulirano brinuti se o realnim problemima s kojim žive - poručio je on. 

Uz Raguža, na listi MOSTA za 11. izbornu jedinicu su: Ivana Ćubela, Tvrtko Milović, Vesna Šunjić, Ivica Brešić, Mirko Vasilj, Danijela Prce, Daniel Rezo, Monika Zovko, Slaven Bevanda, Kristina Mandić, Tomo Bandić, Dragana Džalto, Dalibor Ravić. 

Tvrtko Milović urednik je dokumentarnog programa na BHRT-u. Kako je Faktor već pisao, on je i jedan od mogućih kandidata za novog direktora BHRT-a. Konkurs je završen jučer. 

Milović je široj javnosti u BiH poznat ponajviše zbog negiranja broja stradale djece tokom četiri godine opsade Sarajeva.

- Kada sam stigao u Sarajevo 2008, govorilo se o 900 djece. Kasnije je naravno bilo zaokruženo na 1.000. Kada je bila Pašovićeva izložba sa stolicama, već je bilo 1.100 malih stolica za ubijenu djecu. Evo sad vidim naraslo do 1.602. Jadna djeca... – napisao je svojevremeno Milović na društvenim mrežama.

Pažnju je privukao i izjavom da bi Hrvatska trebala uvesti vize za korisnike pasoša BiH pri ulasku u Hrvatsku.

- Suverena država sebi ne može dozvoliti da ubice njenih sugrađana neometano ljetuju i prolaze kroz Hrvatsku svake godine – kazao je Milović.

On je prošle godine napisao tekst na portalu znakovitog imena Kamenjar, prepun diskvalifikacija na račun uglednih fratara Bosne Srebrene, gvardijana Franjevačkog samostana u Fojnici fra Mirka Majdandžića i profesora Franjevačke teologije fra Ivu Markovića.

Milović je na mjesto urednika Dokumentarnog programa BHRT-a imenovan u martu 2018. godine. U junu 2019. godine BHRT je s njim raskinuo ugovor, da bi mjesec kasnije Upravni odbor ove TV kuće ponovo ga imenovao na tu funkciju. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.