- Odlučio sam da poduzmem još jedan korak na putu nacionalne odgovornosti, tražeći od onih koji su istakli moje ime za predsjednika Republike da odustanu - naveo je Berlusconi u saopćenju.

Kandidatura 85-godišnjeg Berlusconija je bila neizgledna s obzirom na karijeru obilježenu skandalima, stalne pravne probleme i narušeno zdravlje.

Odluka, koja je uslijedila nakon videokonferencije s drugim zvaničnicima talijanskog konzervativnog bloka, mogla bi olakšati postizanje dogovora oko novog predsjednika. Ali, Draghi, koji se smatra među najvažnijim kandidatima, nije dobio podršku Berlusconija.

O izboru će odlučivati 1.009 delegata, koji predstavljaju članove dva doma parlamenta plus regionalne predstavnike. Očekuje se da će početi glasati u ponedjeljak tajnim putem.

U prve tri runde glasanja potrebna je dvotrećinska većina, dok je većina od 505 glasova potrebna u četvrtoj rundi koja je planirana za četvrtak i mogla bi biti odlučujuća.

Predsjednik Italije trenutno je Sergio Mattarella, čiji sedmogodišnji mandat ističe 3. februara. Pored Draghija, kandidati su bivši predsjedavajući donjeg doma parlamenta Pier Ferdinando Casini i Giuliano Amato, bivši premijer.