open-navfaktor-logo
search
Koronavirus
Kontigent od 2.000 ruskih vakcina RS platila oko 64.000 KM
Kontigent od 2.000 ruskih vakcina protiv koronavirusa Suptnik V, koji je 1. februara stigao na sarajevski Aerodorm, Vlada RS-a platila je oko 64.000 KM, a na ovu prijednost plaćen je i PDV u iznosu od oko 10.800 KM, potvrđeno je nezvanično za Faktor iz entitetskih insitucija u RS-u. 
08.02.2021. u 16:20
get url
text

VEZANI TEKST - Agencija za lijekove BiH: Kvalitet ruske vakcine odgovarajući

Iz Agencije za lijekove BiH danas je saopćeno kako je kvalitet vakcine Sputnik V zadovoljavajući.

- S obzirom na to stekli su se uvjeti da se pokrene proces imunizacije stanovništva vakcinom Gam-COVID-Vac - saopćeno je ranije iz Agencije.

Nakon što su vakcine stigle u BiH, one su se nalazile na Aerodromu Sarajevo u komori pod temperaturnim režimom, te se čekalo da uvoznik dostavi svu neophodnu dokumentacju za obavljanje carinskog postupka. Carinski postupak uvoza ruske vakcine okončan je 5. februara.

- Uvozik, Krajinagroup d.o.o. Banja Luka je putem ovlaštenog špediera predao carinsku prijavu za uvozno carinjenje i priližio svu neophodnu dokuentaciju, između ostalog i rješenje Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, kojim je odobren interventni uvoz vakcine protiv SARS– COV–2 (COVID 19). Po okončanju carinskog postupka roba je pruzeta od strane uvoznika i odvezena sa Aerodroma Sarajeva. Sve ostale informacije, o tome gdje se vakcine nalaze, koja vrijednost je predmetnih vakcina, kao i uvoznih dažbina, trebaju se zatražiti od uvoznika, s obzirom da je riječ o komercijalnim informacijama - kazali su nam iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Očekuje se da u februaru stigne oko 200.000 vakcina, za oko 100.000 osoba jer bi svako trebao da primi dvije doze, a u martu još toliko.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.