open-navfaktor-logo
search
Prekinuta sjednica
Konstituisana Skupština BPK, Ramović odbio uzeti osvojeni mandat
Predsjedavajuća Skupštine BPK Aida Obuća ističe da se ovakav ishod konstituirajuće sjednice nije očekivao
23.11.2018. u 15:40
get url
text

Bosanskopodrinjski kanton (BPK) Goražde dobio je novi saziv Skupštine. Dvadeset četiri zastupnika iz 11 političkih partija preuzeli su uvjerenja o dodjeli mandata i dali svečanu izjavu.

Međutim, konstituirajuća sjednica je prekinuta zbog nedostatka kvoruma kod formiranja privremenih radnih tijela kantonalnog parlamenta. Po okončanju pauze koja je trebala poslužiti za usaglašavanje prijedloga, na sjednici se bez ikakvog obrazloženja nije pojavilo 12 zastupnika.

Predsjedavajuća Skupštine BPK Aida Obuća ističe da se ovakav ishod konstituirajuće sjednice nije očekivao.

- Pauza je trajala duže od previđenog i desila se situacija da prilikom prozivke poslanika u Skupštini nismo imali dovoljan broj za kvorum i punovažno odlučivanje. Od 24 zastupnika koji su preuzeli mandat i položili svečanu zakletvu da će raditi u skladu s Ustavom, zakonom i drugim relevantnim propisima, 12 zastupnika se nije pojavilo, što je ishod koji, iskreno, nisam očekivala - kazala je Obuća.

Prema njenim riječima, nastavak konstituirajuće sjednice bit će zakazan kada se za to stvore uvjeti, u skladu s političkim dogovorom.

- Do mene nisu došle nikakve informacije da bilo koja politička partija ima potrebnih 13, 14 ili 15 zastupnika koji bi činili parlamentranu većinu. Da bilo ko ima taj potreban broj, vjerovatno bi se danas nastavio rad na sjednici. I ovo govori da niko još nema potreban broj ruku - smatra Obuća.

Senad Čeljo, zastupnik Stranke za BiH u Skupštini BPK, ističe kako je razlog prekidanja sjednice upravo nepostojanje parlamentarne većine.

- Bilo je preglasavanja u omjeru 14 – 10, ali to ne znači postojanje koalicije. Mi smo kao klub bili u tih 14 ali da bi bio usvojen dnevni red. Mislim da nedolazak na sjednicu nije način iskazivanja nezadovoljstva, jer to se moglo učiniti glasanjem. Mi još uvijek nismo zauzeli stav da li ćemo biti sa lijevo ili desno orijentisanim strankama. U ZDK i TK Stranka za BiH je dio većine, ali ovdje u BPK gledaćemo koja je to koalicija stabilnija i koja će većina više ponuditi građanima - izjavio je Čeljo.

- Prvi od svih razloga prekidanja sjednice su apetiti koji ne mogu biti zadovoljeni. Ovdje se treba možda malo sačekati da odmakne vrijeme i da se malo smire strasti određenih, onih koji su imali 'nijet' da uzmu nešto što im možda i ne pripada. Mislim da je to glavni razlog. Niti programi, niti ciljevi, niti matematika, već upravo to što se nije moglo naći tih potrebnih 13 ruku, ni na jednoj ni na drugoj strani - kazao je Rasim Mujagić, poslanik Liberalne stranke.

Na jednoj od narednih sjednica mandat će uz davanje svečane izjave preuzeti Emina Mujagić iz Nezavisne bosanskohercegovačke liste (NBL) s obzirom na to da do danas njeno uvjerenje nije stiglo od CIK-a BiH. Naime, s obzirom na to da je Muhamed Ramović, nosilac liste Nezavisne bosanskohercegovačke liste odbio da prihvati osvojeni mandat, Emina Mujagić koja je po broju osvojenih glasova sljedeća na listi ove stranke sačekat će potvrdu mandata od CIK-a kako bi započela svoj zastupnički posao.

Tri ministra iz aktuelnog saziva kantonalne Vlade koji su danas preuzeli mandate kao zastupnici u Skupštini nastavit će raditi i kao ministri do imenovanja nove Vlade BPK. U Skupštini BPK djelovat će 17 Bošnjaka, dva Srbina, jedan Hrvat i četiri zastupnika koji su se izjasnili kao ostali.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.