open-navfaktor-logo
search
Teku rokovi
Konstituirajuća sjednica Zastupničkog doma BiH još se ne spominje
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine ima rok do 2. decembra da održi konstituirajuću sjednicu, ali ona još nije zakazana niti se u bh. Parlamentu zna kada će biti.
07.11.2022. u 21:55
get url
text

- Ništa se još ne spominje – rekli su nam u Parlamentu BiH.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je 2. novembra potvrdila rezultate Općih izbora, održanih 2. oktobra, i tada su počeli teći rokovi za formiranje vlasti. Za Zastupnički dom bh. Parlamenta rok je, po Ustavu Bosne i Hercegovine, 30 dana.

VEZANI TEKST - Formiranje vlasti: Do kraja godine male šanse za novo Vijeće ministara BiH i Federalnu vladu

Adil Osmanović, predsjedavajući Kluba zastupnika SDA u još aktuelnom mandatu, ne očekuje da će biti problema s poštivanjem rokova i očekuje da će konstituirajuća sjednica biti krajem novembra ili početkom decembra.

Konstituirajuću sjednicu zakazuje aktuelni kolegij, a njom privremeno predsjedava najstariji novoizabrani zastupnik. Na konstituirajućoj sjednici izabrani parlamentarci daju svečanu izjavu, zatim se bira novo rukovodstvo doma, odnosno predsjedavajući i njegovi zamjenici, te se biraju članovi Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Novom sazivu Parlamenta BiH je aktuelni saziv ostavio desetke drugih akata kao što su izvještaji o radu i informacije, te skoro 20 zakona čija procedura usvajanja nije okončana. Radi se o zakonima i izmjenama zakona koje su predložili parlamentarci. Među njima su privremeno ukidanje akciza na gorivo, sniženje stope poreza na dodanu vrijednost na osnovne životne potrepštine, kao i niz izmjena Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH. Od svega toga, skoro je sigurno, neće biti ništa.

S druge strane, konstituirajuća sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine zakazana je za 16. novembar. I Zastupnički dom Parlamenta FBiH trebao bi konstituirajuću sjednicu održati 21. ili 22. novembra, a tačan datum bit će poznat u srijedu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.