open-navfaktor-logo
search
Odluke na čekanju
Konstituirajuća sjednica Skupštine TK prekinuta nakon preuzimanja mandata
Prije sjednice skupštine pet stranaka SDP, DF, SBB, SBiH i NS potpisale su okvirni sporazum, kojim prihvataju da zajednički uđu u formiranje vlasti sa 19 ruku
14.11.2018. u 12:50
get url
text
Skupština TK, polaganje zakletve

Konstituirajuća sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona prekinuta je nakon što su novizabrani zastupnici potpisali uvjerenja o dodjeli mandata, položili zakletvu i izabral privremene komisije, jednu za izbor i imenovanja i na kraju administrativnu. Nakon toga sazvane su sjednice klubova naroda.

Prije sjednice skupštine pet stranaka SDP, DF, SBB, SBiH i NS potpisale su okvirni sporazum, kojim prihvataju da zajednički uđu u formiranje vlasti sa 19 ruku, koliko imaju u Skupštini TK.

- Nastavak sjednice ćemo zakazati naknadno, jer ćemo u narednoj sedmici dobiti predsjednike klubova političkih stranaka, što je preduvjet za formiranje kolegija. Na toj sjednici bit će predloženo i rukovodstvo Skupštine TK - rekao je odlazeći predsjednik Skupštine TK Senad Alić.

{$galerijaFotografija}

Klubovi naroda imaju zadatak da izaberu svoje predstavnike koji će kandidirati za funkciju predsjedavajućeg Skupštine TK. Klubovi Srba i Hrvata imaju po dva člana i oni dolaze iz strana koje pretendiraju da formiraju većinu. Najbrojniji Klub Bošnjaka broji 31 zastupnika i tu većinu imaju SDA i PDA, koje su u postojećem odnosu političkih snaga opozicija.

- Stranka koja je nosilac većine ima obavezu da osigura većinu u svim klubovima naroda, kako bi lakše došlo do izbora rukovodstva Skupštine TK - rekao je Alić.

Skupština TK je prva u FBiH koja je sazvala konstituirajuću sjednicu.

- Tri predstavnika klubova naroda između sebe biraju predsjednika Skupštine TK. Naša većina od 19 zastupnika ima većinu u klubu Srba i Hrvata, što znači da možemo izabrati predsjedavajućeg i bez predstavnika Kluba Bošnjaka, ukoliko unutar tog kluba bude nekih opstrukcija - rekao je Dževad Hadžić iz SDP-a.

On je dodao da nije bilo razgovora među predstavnicima pet stranaka o tome ko bi eventualno mogao obavljati funkciju predsjednika Skupštine.

Zastupnik SDA Bego Gutić ponovio je stav svoje stranke da bi koalicijska vertikala trebala ići od državnog ka nižim nivoima vlasti.

- Potpisana je koalicija pet partija i 19 zastupnika. To nije garancija stabilnosti koju mi zagovaramo u TK. Očekujemo da vrlo brzo počnu pregovori o vlasti na nivou BiH i FBiH, a ukoliko se desi da mi ovdje ostanemo opozicija, mi ćemo djelovati konstruktivno, mada mislimo da ne bi bilo dobro prekinuti vertikalu između kantona i FBiH. Za ispunjavanje naših obećanja jako je važna prohodnost ka višim nivoima vlasti - rekao je Gutić.

Naglasio je da je to posebno važno zbog kapitalnih projekata poput ipsilon kraka autoceste od Žepča ka Tuzli i izgradnja Bloka 7 Termoelektrane Tuzla i termoelektrane u Banovićima.

Nova Skupština TK
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.