Postoji osnovana sumnja da je Kovačević u januaru 2021. godine u dva navrata četrnaestogodišnjim djevojčicama sa područja Tuzlanskog kantona, koristeći se lažnim profilima na različitim društvenim mrežama i koristeći viber, slao eksplicitne seksualne poruke i navodio ih da mu pošalju neprimjerene slike ili videa, što su djevojčice odbijale i što je kod njih izazvalo strah i uznemirenost.

Nakon podnesnih prijava, nadležne policijske uprave u TK su dokumentovale događaje, te je postupajući tužilac u provjere uključio i istražitelje Federalne uprave policije.

Uz naredbu Općinskog suda u Konjicu istražitelji FUP-a su jučer obavili pretres porodične kuće osumnjičenog u blizini Konjica, prilikom čega mu je privremeno oduzet mobilni telefon, računar i računarska oprema koja će biti vještačena kako bi se utvrdilo da li je osumnjičeni poduzimao slične ili iste radnje i prema drugoj djeci ili maloljetnicima.

Nakon obavljenog pretresa on je uhapšen, izvršena je kriminalistička obrada te je uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu predat u nadležnost Tužilaštva.

Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenju istrage i ispitao osumnjičenog.

Pritvor je predložen zbog bojazni da osumnjičeni može uništiti, sakriti ili izmijeniti dokaze ili tragove važne za krivični postupak i da može ponoviti krivično djelo i ponovo ostvarivati sličnu komunikaciju sa djecom ili maloljetnicima.

Istražne radnje u ovom predmetu se intenzivno nastavljaju, saopćilo je Tužilaštvo TK.