Pored toga Konjic će stipendirati dvoje djece iz grada Adiyamana tokom njihovog školovanja i organizirati iftara u gradovima pogođenim potresom. Grad Konjic i njegovi stanovnici aktivno su se uključili u organizaciju prikupljanja i pružanja pomoći za stanovnike Turske nakon potresa.

Pored spasilačkih ekipa GSS Prenj Konjic i GSS stanice Konjic, koji su neposredno nakon potresa bili na raspolaganju stanovnicima Turske, vijećnici Gradskog vijeća Konjic su na vanrednoj sjednici jednoglasno donijeli odluku o odobrenju  100.000 KM za pomoć stanovnicima pogođenih područja, navodi se u saopćenju Grada Konjica.

- Ovo je najmanje što možemo učiniti u ovakvim situacijama. Pomagali smo i pomažemo gdje god je to bilo potrebno u skladu s našim mogućnostima. Narod Turske desetljećima kroz različite projekte pomaže Konjic i Konjičane, i kao istinski prijatelji suosjećamo sa svima koji su izgubili svoje najbliže, čiji su domovi porušeni, zato smo željeli osim riječi podrške, pružiti i konkretnu pomoć Republici Turskoj i njenom narodu u obliku koji je najpotrebniji - rekao je gradonačelnik Konjica Osman Ćatić.

Uz Gradsku upravu Konjic u prikupljanje pomoći aktivno su se uključile osnovne i srednje škole, Crveni križ Konjic, MDD Merhamet Konjic, Medžlis IZ Konjic, Udruženje poslodavaca i samostalnih privrednika Konjic, kao i stanovnici Konjica.

Tokom ovih aktivnosti prikupljena su novčana sredstva u iznosu od 70.135 KM, kao i pomoć u grijalicama, vrećama za spavanje, hrani, higijenskim potrepštinama, što je učinjeno u skladu sa instrukcijama Ambasade Republike Turske u Bosni i Hercegovini.

- U cijeloj ovoj priči o pomoći moram se posebno osvrnuti na jednu ljudsku gestu naših spasilaca, koji su se tokom boravka u Adiyamanu zbližili s mališanima koji su ostali bez svojih najmilijih, malom Zehrom i Ismailom. Naše spasioci su nam u svakodnevnim izvještajima pričali o toj djeci i ta priča nas je istinski sve dotakla, tako da smo se odlučili stipendiramo Zehru i Ismaila tokom njihovog školovanja - kazao je Ćatić.