- Dodik bezobzirno potpiruje podjele i krizu u BiH, prijeteći godinama mira i ozdravljenja. Sankcionisanje Dodika, opunomoćenika ruskog predsjednika (Vladimira) Putina, šalje važnu poruku da SAD neće tolerisati akcije koje ugrožavaju budućnost Bosne kao jedinstvene, multietničke države - napisala je Wagner na svom Twitter nalogu.

- Konzistentno sam vršila pritisak na ovakve sankcije protiv Dodika i nadam se da će uprava biti čvrsta u tome da ga smatra odgovornim za njegove brojne provokacije - dodala je.

Sjedinjene Američke Države objavile su 5. januara ekonomske sankcije Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine, i Alternativnoj televiziji iz Banja Luke.

- Dodikove destabilizirajuće i koruptivne aktivnosti potkopavaju 26 godina napretka od Dejtonskog mirovnog sporazuma - poruka je iz Vašingtona.

Sankcije u vidu stavljanja na crnu listu i zabrane ulaska u SAD su uvedene bivšem predsjedniku Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine Milanu Tegeltiji, koji je savjetnik Dodika, njegovoj supruzi Tijani, te predsjedniku Pokreta demokratske akcije (PDA) i zastupniku u Parlamentarnoj skupštini BiH Mirsadu Kukiću, zbog njihove uključenosti u značajne koruptivne aktivnosti.