Srijeda, 14.04.2021.
h

Konferencija o Aliji Izetbegoviću u Turskoj: Životom muslimana zadivio je cijeli svijet

Na Univerzitetu Sirnak u Turskoj u četvrtak je održana konferencija o temi "Islamski mislilac - Alija Izetbegović".

Na samom otvaranju konferencije učesnici su se prisjetili lika i najvažnijih djela prvog predsjednika Bosne i Hercegovine.

Profesor Mahmut Hakki Alkin sa Univerziteta Necmettin Erbakan, koji je bio jedan od izlagača, kazao je prisutnima da je Izetbegović zasigurno svojim djelima pokazao da je bio veliki islamski mislilac.

- Ono o čemu je Izetbegović govorio i pisao sigurno su poruke koje nam mogu biti orijentir i u današnje vrijeme, ali koje imaju i duboko značenje, a svaka njegova riječ može nam biti i velika pouka. Izetbegović je bio islamski mislilac koji je svojim životom muslimana zadivio cijeli svijet zbog čega da danas mnogi slijede - rekao je Alkin.

Istakao je da Izetbegovića mnogi nazivaju i "kraljem mudrosti", iako, kako je rekao, prvi predsjednik BiH nije volio da ga tako oslovljavaju.

- Nazvali su ga „kraljem mudrosti“ zbog njegovih djela, ali on nije volio da mu daju taj epitet. On je pokazao šta se sve može postići jakim vjerskim osjećanjima, strpljivošću i nepokolebljivošću - istakao je ovaj profesor.

Konferenciji su prisustvovali i rektor Univerziteta Sirnak prof. dr. Mehmet Nuri Nas, generalni sekretar dr. Mehmet Nurullah Aktas, brojni profesori i studenti.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Najnovije Najčitanije Na vrh