open-navfaktor-logo
search
Potočari
Konferencija "Heroine Srebrenice": Odgojile smo 5.500 naše djece koja su ostala iza svojih roditelja bez osvete i mržnje
U Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari počela je konferencija "Heroine Srebrenice - Majčina marama", kojoj prisustvuju mnoge predstavnice vladinog i nevladinog sektora
10.07.2022. u 12:41
get url
text

{$galerijaFotografija}

Konferenciju organizuju Udruženje Majke Srebrenice i Memorijalni centar Potočari, a otvorena je u nedjelju ujutro.

Munira Subašić, predsjednica "Pokreta majke enklave Srebrenica i Žepa", na otvorenju rekla je kako je cilj da ovu konferenciju održe "ovdje, na mjestu zločina, genocida i pošalju poruku svim ženama svijeta".

- Ne možemo šutjeti, ne smijemo stajati. Moramo dizati svoj glas, gdje se god nepravda dešava prema ženama, djeci, a i muškarcima - istakla je Subašić.

Dodala je kako su organizatori željeli konferencijom poručiti da su žene iznijele najveći teret u životu, a posebno u ratu.

- Mi majke Srebrenice iznijele smo najveći teret u ratu, poslije rata i evo 27 godina borimo se za istinu, čekamo pravdu. Mi smo pokušale na neki način da danas svežemo sve marame koje smo dobili iz čitavog svijeta - rekla je Subašić.

Preživjele smo genocid, ostale smo uspravno

Dodala je kako žene ženama trebaju pružiti podršku kako bi bile zastupljenije i u politici.

- Mi smo žene koje smo izgubile svoje najmilije, preživjele genocid, ostale smo uspravno, odgojile smo 5.500 naše djece koja su ostala iza svojih roditelja, djece koja su se rađala i poslije smrti svoga oca, djeca koja su gledala kada im ubijaju oca, kada im siluju majku, kada im odvode brata. Mi smo uspjele da tu djecu odgojimo bez osvete, bez mržnje - kazala je Subašić, koja smatra da i drugi trebaju slijediti taj primjer.

Istakla je kako trebaju zajedno raditi i na buđenju svijeta kako bi znali šta se dešava i u drugim krajevima, uključujući Ukrajinu.

Hamdija Fejzić, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 27. godišnjice genocida u Srebrenici, kazao je kako su hiljade žena u genocidu nad Bošnjacima počinjenom u Srebrenici, ostale bez muževa, braće, sinova…

- Ipak, u vremenu nakon genocida, ostale su istrajne u borbi za istinu i pravdu, za žrtvu, za svoje najmilije - rekao je Fejzić.

Dodao je kako majke ni danas ne odustaju od borbe za istinu i pravdu.

- One su glas onih koji ne mogu govoriti jer su ubijeni. Sve one su se u prvim godinama nadale da će naći svoje voljene, da će se vratiti i da su živi. Onda su godine provele u nadi da će pronaći kosti svojih voljenih da ih ukopaju dostojanstveno kako zaslužuju, da nađu i one i njihovi voljeni mir - naglasio je Fejzić.

Podsjetio je kako su majke svjedočile na suđenjima zločincima, obilazile grobnice i spuštale tabute, a mnoge od njih i dalje tragaju za voljenim u nadi da će ih pronaći.

- Od genocida je prošlo 27 godina. Svih ovih 27 godina, one su na prvoj liniji za istinu i pravdu, za žrtve. Znam da će tako biti sve dok su žive. Sve dok mogu da govore, pričat će o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici - rekao je Fejzić.

Naglasio je kako su mnoge majke preminule prije nego što su pronašle posmrtne ostatke najmilijih.

Alice Wairimu Nderitu, specijalna savjetnica Ujedinjenih nacija (UN) za prevenciju genocida, izjavila je kako je nužno govoriti o genocidu koji se dogodio u Srebrenici.

- Historija nas uči da poricanje genocida i veličanje zločinaca dijeli ljude - kazala je Nderitu dodajući kako to ujedno potkopava i pravdu.

Istakla je i nužnost zaštite preživjelih svjedoka. Kazala je kako u svakoj prilici, gdje god se nalazila, govori o Srebrenici i zločinu koji se ovdje dogodio. Obećala je nastavak lične podrške, podrške UN-a i njenog ureda.

Kada bi zidovi mogli pričati...

Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica, kazao je da se konferencija održava u prostoriji u kojoj su se između 11. i 13. jula 1995. godine nalazile hiljade žena, djece i dio muškaraca.

- Hoću da znate gdje sjedite, da su ovi zidovi upili plač naših beba, strahove naših majki. Kad bi oni mogli da pričaju pretpostavljam da ne bi bilo potrebe da se priča na ovom mjestu - rekao je Suljagić.

Podsjetio je kako su kosti žrtava nerijetko pronalažene na više lokacija udaljenih i stotinu kilometara jedne od drugih. Poručio je kako se neće šutjeti o zločinima i odgovornim te ukazao na značaj borbe za istinu i pravdu.

Velma Šarić, predsjednica Centra za postkonfliktna istraživanja (CPI), kazala je kako današnja konferencija i cijeli projekt koji je rađen sa majkama Srebrenice vjerovatno jedan od najodgovornijih projekata koje su ikada radili.

Predstavila je ličnu kartu udruženja "Pokret majke enklava Srebrenice i Žepe", te njihovu borbu za istinu i pravdu od osnivanja pa sve do danas. Osvrnula se i na brojne aktivnosti u izgradnji Memorijalnog centra, identifikacije žrtava kako bi našle vječni mir, ali i svjedočanstva protiv zločinaca.

U toku dana će biti održane panel sesije "Nestale osobe", "Sudska zaostavština", "Memorijalizacija i uloga majki" te "Ženski aktivizam u politici".

Konferencija Heroine Srebrenice - 10. 7. 2022.
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.