open-navfaktor-logo
search
Svečano
Koncert u Vijećnici: Decenija rada Instituta "Yunus Emre" u Sarajevu
Prije samog koncerta, Kurtulmus je podsjetio da u Sarajevu stoljećima zajedno žive pripadnici različitih religija i naroda zbog čega, kako je rekao, Sarajevo često nazivaju "drugim Jerusalemom"
18.10.2019. u 08:03
get url
text

U sarajevskoj Vijećnici sinoć je održan spektakularan koncert svjetski poznatog turskog umjetnika Omera Faruka Tekbileka povodom decenije rada Instituta "Yunus Emre" u Sarajevu, javlja Anadolu Agency.

Koncertu je prisustvovao i zamjenik predsjednika turske Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Numan Kurtulmus kao i brojne druge zvanice.

Prije samog koncerta, Kurtulmus je podsjetio da u Sarajevu stoljećima zajedno žive pripadnici različitih religija i naroda zbog čega, kako je rekao, Sarajevo često nazivaju "drugim Jerusalemom".

-Nadamo se da će Sarajevo i Bosna i Hercegovina uvijek živjeti u miru i blagostanju - dodao je Kurtulmus te je pohvalio i aktivnosti koje u Bosni i Hercegovini provodi Institut "Yunus Emre".

Nakon koncerta je otvorena i izložba fotografija na kojima su prikazane aktivnosti Instituta "Yunus Emre" u Sarajevu tokom prethodnih deset godina. Događajima su prisustvovali i Sevgi Kurtulmus, supruga Numana Kurtulmusa, ambasador Turske u BiH Haldun Koc sa suprugom Pinar, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i predstavnici Instituta "Yunus Emre" u Sarajevu.

Institut "Yunus Emre" u Sarajevu, prvi centar Instituta ”Yunus Emre” (YEE) otvoren izvan granica Turske, nizom prigodnih aktivnosti obilježio je deceniju rada u Bosni i Hercegovini. Institut deset godina širom Bosne i Hercegovine organizira programe i aktivnosti upoznavanja turske kulture i jezika te predstavlja svojevrsni most između naroda dviju zemalja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.