open-navfaktor-logo
search
Nedoslijedno
Konakoviću nisu mrske pare: Zalagao se za ukidanje paušala, u Domu naroda ipak uzima 660 KM mjesečno
Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde, koji je profesionalni zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, ali i jedan od zagovornika ukidanja paušala profesionaliziranim zastupnicima u KS, što je i usvojeno u januaru prošle godine, kao delegat je u Domu naroda FBiH zatražio da mu se isplaćuje paušal.
07.10.2020. u 19:09
get url
text

Visina paušala u Domu naroda FBiH je 660 KM, a primjera radi, u Skupštini Kantona Sarajevo 580 KM.

Iako su se u javnosti ranije pojavile informacije da je Konaković podnio zahtjev za profesionalizaciju u Domu naroda FBiH, rečeno nam je u Parlamentu da takav zahtjev nije podnesen.

- U ovoj godini niko od delegata nije podnio zahtjev za profesionalizaciju. Elmedin Konaković je samo zatražio da u Domu naroda FBiH prima paušal koji iznosi 660 KM jer ne prima paušal u Skupštini KS - rekao nam je Izmir Hadžiavdić, sekretar Doma naroda FBiH.

U januaru 2019. godine u žižu interesovanja javnosti, a upravo zbog slučaja s paušalom, dospio je tadašnji premijer Kantona Sarajevo Edin Forto. 

Forto, još jedan zagovornik ukidanja paušala kantonalnim zastupnicima, dospio je u centar pažnje medija, zbog toga što je Administrativnoj komisiji Doma naroda Parlamenta FBiH podnio zahtjev za odobravanje isplate paušala. 

Forto je tada za Faktor pojasnio da je zapravo počinjena greška, da uopće on nije poslao zahtjev Administrativnoj komisiji, već "službe", te da neće uzeti sporni paušal. Kasnije se "sjetio" da ipak jeste tražio paušal. Forto je bio veliki pobornik ukidanja duplih paušala i paušala profesionalnim zastupnicima uopće. U prethodnom mandatu Skupštine KS, a nakon što su ga skupštinske kolege "prozvale", Forto je izjavio da "nije primjetio" da mu mjesecima liježu dva paušala na račun te da je nakon primjećivanja, novac vratio.

Konaković se, pak, zalagao za ukidanje paušala kantonalnim zastupnicima koji imaju status profesionalaca, u čemu je istrajao, pa je Zakon o plaćama i naknadama u organima vlasti izmijenjen. Paušal je smatrao "beneficijom za profesionalce u toku radnog vremena". Međutim, to ga nije spriječilo da uzima paušal u nešto većem iznosu nego bi ga dobijao u Skupštini KS. Delegat u Domu naroda FBiH postao je u julu prošle godine u skladu s političkim dogovorom SDP-a i Naroda i pravde, kada je ušao u Dom jer se povukao delegat Samir Suljević (SDP). 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.