VEZANI TEKST - Ni advokati hrvatskih generala nemaju dilemu da je Hrvatska presuđena za agresiju na BiH, ali Konaković ima

Radove je finansirala Vlada Republike Hrvatske. 

Pomoćnik gradonačelnika Stoca iz službe za graditeljstvo Tihomir Perić za Klix je u februaru rekao da je fasada finansirana novcem Vlade Republike Hrvatske iz programa za pomoć Hrvatima u BiH. 

Naglasio je kako Vlada Hrvatske finansira samo taj dio zgrade, dok će se obnova objekta vršiti sredstvima Vlada Federacije BiH za sanaciju šteta od potresa i radovi će biti izvedeni tokom ljetnog raspusta.

Ministar obrazovanja HNK Rašid Hadžović (SDA) je tada rekao da je i sam iznenađen saznanjem da je fasada postavljena na samo jedan dio škole.

VEZANI TEKST - Konaković: NiP će podržati Vukoju za sudiju Ustavnog suda BiH

Kazao je kako se nada da će Grad Stolac koji je vlasnik objekta završiti i ostalo kako bi čitav objekt bio na isti način urađen i kompletno saniran, ali i oku ugodan, jer kako je istakao, sredstva su za to već osigurana.

- Vjerujemo da su učenici, bez obzira na kojem jeziku i po kojem nastavnom planu i programu nastavu izučavali isti za sve i vjerujem da će naši učenici u Stocu imati najbolje moguće uvjete poslije potresa koji je bio za objekte u Stocu problematičan. Vlada Federacije BiH je već uplatila određenu količinu novca, a dodatno je u novom budžetu predviđena stavka za sanaciju objekata od zemljotresa u Stocu. Čvrsto vjerujem da će se stvari u Stocu riješiti na najbolji način - kazao je ministar Hadžović za Klix.

VEZANI TEKST - Grlić Radman napao bh. medije što kritikuju "Trojku" i OHR

No Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine, našao je prikladnim da se pohvali svojim malim noćnim razgovorima sa kolegom iz susjedne Hrvatske Gordanom Glićem Radmanom. 

Nakon prvobitnog sramotnog postupka Vlade Hrvatske i vlasti u Stocu predvođenih HDZ-om, Grlić Radman je u sitne sate dojavio Konakoviću kako će i bošnjačka djeca ići u školu na kojoj je nova fasada, a ovaj se time pohvalio na društvenim mrežama. 

- U Stocu je početkom godine postavljena fasada na jedan dio osnovne škole. Projekat je finansirala Vlada Republike Hrvatske. Sa kolegom Gordanom Grlićem Radmanom imam intenzivnu i otvorenu komunikaciju, razgovaramo o raznim temama, a sinoć mi je javio da će Vlada Republike Hrvatske finansirati u skorom roku obnovu fasade i drugog dijela škole.

VEZANI TEKST - Desničarka Zovko otkrila da je našla poslušnog bošnjačkog političara: Konaković je dobar dečko

Simbolična i vrlo važna poruka za jačanje odnosa naših zemalja - napisao je Konaković. 

Nije problem što se Vlada Hrvatske, koja zagovara nejednaku vrijednost glasa Bošnjaka i Čovićevih Hrvata u Federaciji BiH, a time i apartheid, sjetila da preko škole u Stocu diže rejting svome partneru Konakoviću u bošnjačkoj javnosti, već je problem što Konaković misli da je bošnjačka podrška i pamet toliko jeftina i kratka. O trivijalnosti samog Konakovićevog čina na društvenim mrežama da se i ne govori.

Zbog fasade, a nakon što je Vlada Hrvatske prvobitno pokazala da zaista misli kako su bošnjačka djeca manje vrijedna, niko od Bošnjaka neće biti "pridobiven" i postati hrvatski "dobri dečko". Dobro, ne baš niko. Neki već jesu.