open-navfaktor-logo
search
Narodne pare
Konakovićeva bahatost na djelu: Mogu koliko hoću novca podijeliti!
Diskreciono pravo premijera i predsjedavajućeg je da ona pozicija koja se napuni za pomoć udruženjima i pojedincima, on troši onoliko koliko misli da treba
30.09.2019. u 11:43
get url
text

Elmedin Konaković, predsjednik i osnivač stranke Narod i pravda, komentarisao je 16. septembra prozivke da je kao predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo dodijelio 60.000 KM za BANU na čijem je čelu Muamer Zukorlić, zastupnik u Narodnoj skupštini Srbije i kandidat za reisu-l-ulemu Islamske zajednice u BiH.

VEZANI TEKST - Konaković sa 60.000 KM iz budžeta podržao Zukorlićev BANU

-Ono što pokušavaju da naprave tabu, ima link na stranici Skupštine KS gdje je dostupno gdje je uplaćena svaka marka. Možete pročitati svaki projekat i pomoć pojedincu. To do sada nije bio slučaj. BANU je dobio 60.000 KM na konkursu koji je bio u Ministarstvu finansija, zamolili su me da ga prebacimo na Skupštinu. Nije samo BANU dobio novac. Zukorlić nije vlasnik BANU-a, pogledajte ko sjedi u Bošnjačkoj akademiji nauka i umjetnosti. BANU je dobio novac, a ne Zukorlić - pojasnio je Konaković.

Samo dvije sedmice poslije, gostujući na FACE TV Konaković je o spornih 60.000 KM, na upit "koliko imaš pravo da podijeliš novca", odgovorio:

-Ma koliko hoću! Diskreciono pravo premijera i predsjedavajućeg je da ona pozicija koja se napuni za pomoć udruženjima i pojedincima troši onoliko koliko misli da treba, koliko mu budužet i Vlada odobre. BANU je dobio novac. Možda je i spalo na Zukorlića zato što država nije pomagala da BANU ima svoju ulogu u društvu. To je pozicija kojom vješto SDA manipuliše. Nije se davalo BANU prije, oni su tu od ove godine, a tu su i slične organizacije, udruženja - rekao je Konaković ne spominjući nijednom riječju konkurs Ministarstva finansija na koji se javila navodno BANU.

Jedino što je zvanično obavljeno na stranici Skupštine Kantona Sarajevo, jeste javni poziv za finansiranje/sufinansiranje programa i projekata neprofitnih organizacija i udruženja iz Budžeta Kantona Sarajevo sa razdjela Kabineta predsjedavajućeg i zamjenika predsjedavajućeg Skupštine Kantona, odnosno poziv na osnovu kojeg je podijelio 203.300 KM, od čega 60.000 KM Zukorlićevom BANU.   

VEZANI TEKST- Čampara pita, Ministarstvo odgovara: Evo kome je Konaković podijelio 203.300 maraka

VEZANI TEKSTKako je vlast u KS trošila novac i koliko je utrošeno na kapitalne transfere?

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.