Konaković: U ZOI-ju se krade, projekat ulaganja u Bjelašnicu je potpuno sumnjiv

objavljeno: 31.01.2018. u 21:10

Izvještaj o poslovanju preduzeća ZOI'84 za 2016. godinu, koji je proteklih dana bio u centru pažnje, jer je on upravo bio jedan od razloga zbog kojeg je premijer KS Elmedin Konaković dao ostavke na stranačke funkcije unutar SDA, na današnjoj sjednici Skupštine KS nije usvojen.

Prije glasanja o ovom izvještaju premijer Elmedin Konaković  kazao je da je ZOI'84 od svih kantonalnih preduzeća bilo najpotentnije, te da je imalo najveću podršku i ove, ali i prethodne Vlade, međutim da je menadžment preduzeća na čelu sa direktorom Midhadom Hubijarom u potpunosti razočarao lošim potezima.

- Sanacioni plan je išao u jednom smjeru, jasno je bilo definisano kako će imati značajne prihode, sa novcem koji ne mora ići iz budžeta, a desilo se potpuno suprotno. Urađena je sanacija plohe, a ona opet prokišnjava, opet nešto nije uredu. Toliko skladišnog prostora u centru grada imaju, garantujem da bi ozbiljan menadžment to u promet stavio za dva dana, a tereni su skoro stalno prazni. Koncerte niko tamo ne održava jer je preskupo. To može platiti samo onaj ko može napuniti 25.000 ljudi. Sportaši se žale jer su drastično povećane cijene klizačima i ostalim klubovima – kazao je Konaković.

Dodao je da su Bjelašnica i Igman posebni turistički potencijali, ali nedovoljno iskorišteni.

- To je biser, Bjelašnica i Igman su perfekcija za razvoj turizma, i upravo zbog toga najviše investiramo od svih preduzeća. 16 miliona KM smo im dali, koja još danas firma ima toliko novca? Mi smo otvorili skijašku sezonu na mišiće, falile su im dozvole, papiri, a za sve krive izvođače radova. Za tri mjeseca se može uraditi žičara, pogledajte Trebevićku žičaru, kad se nešto hoće može se, a na Bjelašnici ništa. Da bismo danas imali ovo - projekat koji je vrlo sumnjiv, četverosjed ne radi. Vjetar puhne, stane šestosjed i sve tako, zasnježivanje ne radi – kazao je Konaković.

Požalio se i na rad ugostiteljskih objekata koji su u vlasništvu ZOI-ja.

- U ugostiteljskim objektima ne daju račune, čak su im inspektori našli 24 kile mesa nepregledanog, neko iz sela im dao, potrovat će ljude. Ovo je tuga. Mrkli mrak je na noćnom skijalištu, u Benetonu, i na skijalištu nikad muzike nema, nikako da se privuku mladi ljudi, a ne daju za grupe studenata popust za žičare – dodaje premijer.

- Onda dođemo do politike. Ja sam nažalost pravio kompromise. Da prođe budžet, neki projekat, moraš napraviti kompromis. Zadnji budžet je bio vrhunac pravljenja kompromisa. Sad više ne moram, nema nikakvog razloga. Glasati za ovaj izvještaj je direktna podrška jednoj grupi ljudi, koja ima materijalnu i ličnu korist i pokriva to demokratijom, brojem ruku, to je grehota, vi personalno postupite kako hoćete. Ja nisam lobirao, ne zanima me kako će ko glasati, a šansa je da promijenimo koncept da ovo jednoglasno oborimo i da pošaljemo poruku da tako ne možemo – poručio je zastupnicima Konaković prije glasanja.

Nakon premijerovog izlaganja, za riječ su se javili ministar komunalne privrede Muharem Šabić (SDA), i zastupnik Safet Mešanović (SDA), međutim nije im dozvoljeno da govore jer je isteklo vrijeme za raspravu, što je izazvalo njihovu burnu reakciju.