open-navfaktor-logo
search
Službena posjeta
Konaković se sastao s Milkovim u Sofiji: Četiri prioriteta Bugarske u odnosu na BiH
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković boravi u službenoj posjeti Republici Bugarskoj u okviru koje se u srijedu sastao s ministrom vanjskih poslova te zemlje Nikolayem Milkovim.
12.04.2023. u 14:31
get url
text

Nakon sastanka ministara i dviju delegacija upriličena je konferencija za novinare na kojoj je Milkov izrazio je zadovoljstvo posjetom delegacije Bosne i Hercegovine.

Milkov je kazao da Bugarska ima četiri prioriteta u odnosu na Bosnu i Hercegovinu - prvi je njihova nedvojbena podrška evropskom putu BiH uz vrlo jasno zastupanje politike proširenja Evropske unije, zatim osiguranje stabilnosti i sigurnosti u jugoistočnoj Evropi, potom unapređenje međusobnih bilateralnih odnosa, razvijanje političkog dijaloga, međusobne robne razmjene, saradnje unutar različitih oblasti kao što su turizam, energija, infrastruktura, te četvrti prioritet - pitanje ugovorno-pravnih odnosa Republike Bugarske i Bosne i Hercegovine.

Konaković se zahvalio na pozivu za posjetu ističući odmah na početku činjenicu da je Republika Bugarska prva koja je podržala nezavisnost Bosne i Hercegovine te tako ostala zapisana u knjigama kao veliki prijatelj države.

Pozdravio je spremnost i prijedloge za konkretnu saradnju dvije zemlje te slijedom toga uputio poziv za učešće na Sarajevo Bussines Forumu i Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru koji će se održati u maju mjesecu.

Konaković je istakao važnost redovnog održavanja bilateralnih konsultacija koje, između ostalog, daju mogućnost razmjene korisnih iskustava Republike Bugarske i Bosne i Hercegovine u procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Bh. ministar će se sastati i s bugarskim predsjednikom Rumenom Radevom i predsjednikom Vlade Republike Bugarske Galabom Donevim.

U znak poštovanja, delegacija Republike Bugarske upriličila je radnu večeru-iftar u Glavnom muftijstvu Republike Bugarske gdje je, zajedno s ministrom vanjskih poslova Republike Bugarske Nikolayem Milkovim i članovima diplomatskog kora akreditiranim u Bugarskoj, prisustvovao i glavni muftija Mustafa Hadzhi, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslove BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.