open-navfaktor-logo
search
Press konferencija
Konaković potvrdio da je podijelio 581.000 KM: Imam pravo da dijelim novac, a dobit ću još
Govoreći o grantovima neprofitnim organizacijama, Konaković je kazao da je ukupno ove godine dodijeljeno 155.565 KM
04.10.2019. u 10:30
get url
text

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo (KS) i predsjednik stranke Narod i pravda (NiP) Elmedin Konaković je održao konferenciju za medije povodom informacija o enormnom rastu raspoloživih budžetskih sredstava koje on ima na raspolaganju u tekućoj godini.

Konaković tvrdi da je raspodjela tih sredstava transparentna, te da su sve informacije dostupne na stranici Skupštine KS, odnosno na podsekciji Ured predsjedavajućeg Skupštine KS. Kako bi opravdao rast iznosa raspoloživih sredstava, Konaković je kazao da su isti iznosi novca dijeljeni i u ranijim godinama, ali ne iz Kabineta predsjedavajućeg Skupštine već iz resornih ministarstava i Ureda premijera KS.

Govoreći o grantovima neprofitnim organizacijama, Konaković je kazao da je ukupno ove godine dodijeljeno 155.565 KM.

- Ne mogu čitati sve, malo mi je nezgodno, iako je transparentno – izjavio je predsjedavajući Skupštine KS.

Nabrojao je Konaković i nekoliko udruženja kojima je dodijelio novac, ali ne i BANU Muamera Zukorlića, kojem je dodijelio višestruko viši iznos sredstava (60.000 KM) u odnosu na sve ostale.

- Za svaki od ovih projekata, koji vam se iole čini sumnjiv, sjednite u auto, obiđite te ljude, uslikajte ih i vidite da li su pripadnici neke političke stranke, da li je to po stranačkoj liniji, rođačkoj ili bili kojoj drugoj – kazao je Konaković.

Konaković tvrdi da je kao premijer trošio tri puta više nego što troši danas kao šef zakonodavne vlasti. Potvrdio je informaciju koju je objavio Faktor, a to je da je Konaković u ovoj godini potrošio "500 i nešto hiljada", odnosno 581.000 KM, što je 551.000 KM više u odnosu na njegovu prethodnicu Anu Babić.

- Značajno sam više potrošio od Ane Babić. Pitanje je koncepta rada predsjedavajućeg Skupštine – potvrdio je Konaković, a zatim se osvrnuo na konkretne stavke koje su prebačene na njegov račun:

- Internat u Srebrenici kojeg problematiziraju bit će implementiran preko Kabineta predsjedavajućeg. Popet će se ova cifra, ako Bog da, za nekoliko stotina hiljada KM – tvrdi Konaković.

Ponovio je da premijer i predsjedavajući Skupštine imaju diskreciono pravo da dijele sredstva, što nije ni problematizirano, za razliku od iznosa raspoloživog novca.

- U toku smo ministar Šteta i ja dogovora da od njega uzmem neki novac i da ga prebacimo na rješavanje ovog dijela Internata u Srebrenici. Za ostatak imam još poprilično novca – izjavio je Konaković.

Osjetio je Konaković potrebu da spomene i portal Faktor, kojem je indirektno fakturisao odgovornost za objavljivanje informacija o privatnom životu pojedinih političkih zvaničnika, koje Faktor nikada nije, niti bi objavio.

Govoreći u autentičnom tumačenju Zakona o visokom obrazovanju, Konaković je kazao da je "SDA ovaj put bila u pravu".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.